Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 15:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορίζεται η συμμετοχή της Huawei στο δίκτυο 5G της Τelecom Italia

Περιορίζεται η συμμετοχή της Huawei στο δίκτυο 5G της Τelecom Italia

Νέο χτύπημα δέχθηκε η Huawei, καθώς η μία μετά την άλλη οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Ευρώπη την αποκλείουν από τα δίκτυά τους ή τις περιορίζουν τη συμμετοχή της σε αυτά. 

Αυτή τη φορά είναι η Telecom Italia (ΤΙΜ), η οποία όπως έκανε γνωστό, θα διατηρήσει τη φινλανδική Nokia ως προμηθευτή της για το δίκτυό της 5G και παράλληλα θα πραγματοποιήσει λιγότερες από τις προγραμματισμένες αγορές εξοπλισμού από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό.

Επί της ουσίας η ιταλική εταιρεία περιορίζει τη συμμετοχή της Huawei στο δίκτυo νέας γενιάς, σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, τις οποίες επικαλείται το Reuters. 

Η Ιταλία ήταν από τις ευρωπαϊκές χώρες η οποία είχε αντιταχθεί έως τώρα στις εκκλήσεις των ΗΠΑ, να αποκλεισθεί η Huawei από τα δίκτυα τηλεφωνίας, με τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της για να διεξάγει κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Η ΤΙΜ στην αρχή του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει το δίκτυο radio access network (RAN, μέρος του δικτύου 5G), σε δύο προμηθευτές στη σουηδική Ericsson και στη Huawei.

Οι υποδομές RAN περιλαμβάνουν τις κεραίες και τους σταθμούς βάσης που συνδέουν τα smartphones στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και έχουν και το μεγαλύτερο κόστος στην εγκατάσταση ενός καινούργιου δικτύου. 

Ενώ η Nokia είχε επιλεχθεί αρχικά ως προμηθευτής για τα δίκτυα RAN, στη συνέχεια οι αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εγκατάστασης των δικτύων της ΤΙΜ, την είχαν αφήσει στο περιθώριο. 

Σύμφωνα με τη μία πηγή, η TIM αποφάσισε εντέλει ότι η Ericsson θα παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, ενώ Nokia και Huawei θα έχουν συμμετοχή με ένα ποσοστό περί του 20% με 25%, ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις αναφορικά με το ποσοστό των δύο εταιρειών συνεχίζονται, ωστόσο οι αρχικές σκέψεις για μη συμμετοχή της Nokia, έχουν αποκλεισθεί. 

Όπως αναφέρει το Reuters, ήδη από τον Ιούλιο η ΤΙΜ είχε φροντίσει να δείξει τις διαθέσεις της, καθώς σε πρόσκληση για σύμβαση που αφορούσε εξοπλισμό για το δίκτυο5G, δεν είχε συμπεριλάβει την Huawei.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reutrers 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News