ΕΚΤ: Ετήσια σύνοδος στην Πορτογαλία στην σκιά μιας νέας ευρω-κρίσης;
Στη Σίντρα της Πορτογαλίας μεταβαίνει σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς από σήμερα αρχίζουν οι αρχαιρεσίες για την ετήσια σύνοδό της στη λογική της αντίστοιχης συνόδου στο Τζάκσον Χολ που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σε αυτές τις συνόδους είθισται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικοί και οι απανταχού οικονομολόγοι, ειδικοί, αναλυτές και εμπειρογνώμονες να ανταλλάσουν απόψεις και να κάνουν μια αποτίμηση των συνθηκών που διέπουν την παγκόσμια οικονομία.
Η φετινή σύνοδος είναι η πρώτη που πραγματοποιείται διά ζώσης μετά την πανδημία και η πρώτη για την Κριστίν Λαγκάρντ που θα παραβρεθεί ως επικεφαλής της ΕΚΤ από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019 (οι διοργανώσεις το 2020 και το 2021 διεξήχθησαν διαδικτυακά).
Ωστόσο η φετινή σύνοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής το έργο που έχουν μπροστά τους μόνο εύκολο δεν είναι.
Από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμός, ο οποίος τον Μάιο κινήθηκε τέσσερις φορές υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για 2%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 8,1%. Οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δραματικές για τον Ιούνιο, καθώς κάνουν λόγο για ρυθμό στο 8,5%.
Το πρώτο βήμα έγινε, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αρχής γενομένης από τον Ιούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο -0,25% από 0,50%, ενώ τον Σεπτέμβριο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση ενδεχομένως πιο επιθετική αυτή τη φορά κατά 50 μονάδες βάσης.
Οι εξαγγελίες αυτές όμως πυροδότησαν ένα κύμα πανικού μεταξύ των επενδυτών, των οποίων η πρώτη αντίδραση ήταν να προχωρήσουν σε αθρόα αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων τους απομακρύνοντας τα κρατικά ομόλογα.
Αποτέλεσμα οι αποδόσεις των υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να φθάσουν στα ύψη και αυτές των δεκαετών τίτλων να υπερπηδήσουν το 4% (για την ιταλική δεκαετία ήταν η πρώτη φορά από το 2014).
Κι ενώ η αύξηση των επιτοκίων είναι ένα από τα βασικά όπλα των κεντρικών τραπεζών για την αναχαίτιση του πληθωρισμού, τη δεδομένη στιγμή ενέχει τον κίνδυνο να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να προκαλέσει μια νέα κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, αν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να ίπτανται καθιστώντας το δημόσιο χρέος πιο ακριβό.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι κάτι που προκαλεί τρόμο στους πάντες, ιδιαίτερα όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται και οι κίνδυνοι ακόμη και για επισιτιστική κρίση μετά την ενεργειακή έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Τη δεδομένη στιγμή από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν να δώσουν απαντήσεις όχι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά και πώς θα αποφευχθεί μια νέα κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς οι μνήμες από αυτή του 2012 είναι δύσκολο να ξεχασθούν.
Νέες ώρες για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και τις συνεντεύξεις Τύπου της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλάζει την ώρα δημοσίευσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της και την ώρα έναρξης των συνεντεύξεων Τύπου της, στις οποίες επεξηγούνται οι εν λόγω αποφάσεις.
Από την 21η Ιουλίου οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα δημοσιεύονται στις 15:15 ώρα Ελλάδος (και όχι πλέον στις 14:45). Οι συνεντεύξεις Τύπου θα ξεκινούν στις 15:45 (και όχι πλέον στις 15:30). Θα αλλάξει επίσης η ώρα δημοσίευσης των σχετικών εγγράφων, όπως η δήλωση νομισματικής πολιτικής (στις 15:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης). Οι νέες ώρες θα ισχύουν για τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και συνεντεύξεις Τύπου.
Το πρόγραμμα των συνεδριάσεων για θέματα νομισματικής πολιτικής μένει ως έχει.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Barclays: Ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους, τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ
Moody’s για αύξηση των αποδόσεων: Δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο
Goldman Sachs: Γιατί δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News