Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 21:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη Λαβρόφ στο Ιράν: Στο επίκεντρο η συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια

Επίσκεψη Λαβρόφ στο Ιράν: Στο επίκεντρο η συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο Ιράν την Τετάρτη, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις και η Τεχεράνη αγωνίζονται να αναβιώσουν το πυρηνικό σύμφωνο του 2015 εν μέσω διαπραγματεύσεων, που μάλλον βρίσκονται σε αδιέξοδο, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, 

«Κατά την επίσκεψη του Λαβρόφ θα συζητηθούν η πυρηνική συμφωνία του 2015 του Ιράν, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, όπως επίσης και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης .

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδειξε τον Λαβρόφ να συναντά τον σκληροπυρηνικό Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίσκεψη Λαβρόφ είχε στόχο «την επέκταση της συνεργασίας με την περιοχή της Ευρασίας και τον Καύκασο».

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα είπε ότι η Ρωσία και το Ιράν -που και οι δύο υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Δύση και στις οποίες βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο- είχαν συζητήσει την ανταλλαγή προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τη δημιουργία ενός κέντρου logistics.

Ενώ η Μόσχα αμφισβητεί τις δυτικές κυρώσεις για τη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία, οι θρησκευτικοί ηγέτες της Τεχεράνης αγωνίζονται να διατηρήσουν την οικονομία του Ιράν όρθια εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν εκ νέου μετά την έξοδο της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2018.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επαναφορά του συμφώνου έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της επιμονής της Τεχεράνης να αφαιρεθεί το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης από τον κατάλογο των χαρακτηρισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA ανέφερε ότι ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, την Πέμπτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News