Eni, Total: Eνώνουν δυνάμεις για το μεγαλύτερο έργο LNG στο Κατάρ
Την ιταλική Eni επέλεξε το Κατάρ έπειτα από τη γαλλική TotalEnergies, για την επέκταση του North Field East και την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πρότζεκτ LNG στο Κατάρ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα (…) να ανακοινώσω πως η Eni επελέγη ως εταίρος σε αυτό το μοναδικό στρατηγικό σχέδιο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.
Στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με τον κολοσσό των υδρογονανθράκων του Κατάρ, η Eni παίρνει μερίδιο λίγο πάνω από το 3% του σχεδίου North Field East (NFE), αξίας άνω των 28 δισεκ. δολαρίων και που έχει σκοπό την αύξηση κατά 60% της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας του Κόλπου μέχρι το 2027.
Το μερίδιο της TotalEnergies, η συμφωνία της οποίας έως το 2054 με την QE ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου, θα είναι η πιο σημαντική, στο 6,25%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Πατρίκ Πουγιανέ. Η πιο σημαντική συμφωνία της γαλλικής εταιρίας με το Κατάρ συνεισφέρει στο να αντισταθμισθεί η αποχώρησή της από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μια τρίτη υπογραφή αναμένεται να ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο, Δευτέρα, έπειτα από συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2019.
Η συμμετοχή ξένων εταιριών αναμένεται να φθάσει περίπου το 25%.
Το σχέδιο North Field East (NFE), όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, προβλέπει την επέκταση του εξωχώριου πεδίου Βόρειο Πεδίο, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο που το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν.
Το Βόρειο Πεδίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την QE. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα μέχρι την ιρανική επικράτεια, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να εκμεταλλευθεί το μερίδιό της από το κοίτασμα αυτό παρεμποδίζονται από τις διεθνείς κυρώσεις.
Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, και “η λιγότερο ακριβή πηγή εφοδιασμού αυτή την ώρα”, διευκρινίζει ο Ντάνιελ Τόλεμαν, αναλυτής του γραφείου Wood Mackenzie.
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εισαγωγείς LNG σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προς το ρωσικό αέριο.
Η Eni ανακοίνωσε προχθές, Παρασκευή, πως η Gazprom παρέδωσε μόνο το 50% του αερίου που της είχε ζητήσει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός.
Η Ιταλία κινητοποιείται
H ιταλική κυβέρνηση άρχισε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου από την Ρωσία που τις τελευταίες ημέρες έχει αγγίξει το 50%.
Την ερχόμενη Τρίτη, στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ρώμης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση «τεχνικής φύσεως» με τους υπεύθυνους των εταιριών της χώρας οι οποίες διαχειρίζονται την παροχή φυσικού αερίου και το σχετικό δίκτυο, με στόχο μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης. Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση, υψηλότερου επιπέδου, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι και οι επικεφαλής των συγκεκριμένων εταιριών.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni αποφάσισε ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τα αποτελέσματα των επαφών και τα αιτήματα προς την Gazprom, με στόχο να μην επηρεάζεται, έμμεσα, και η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Παράλληλα, η Corriere επιβεβαιώνει ότι κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης στην φάση αυτή είναι να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται τον ρυθμό αποθήκευσης αερίου ενόψει του χειμώνα. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί να καλυφθεί μέχρι τον Οκτώβριο το 80% του ορίου αποθήκευσης. «Προς το παρόν, το μόνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eni, Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι, σε εκδήλωση της εφημερίδας La Repubblica.
Ο Ντε Σκάλτσι πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παροχές φυσικού αερίου από νέους προμηθευτές (προγραμματίζεται η υπογραφή νέων συμφωνιών με την Αλγερία), αλλά δεν απέκλεισε ότι τον χειμώνα στην Ιταλία μπορεί να πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρο για μερικό περιορισμό στην παροχή αερίου.
Λόγω του μεγάλου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία και της σχετικής λειψυδρίας, τέλος, τις ημέρες αυτές διακόπηκε αναγκαστικά στην χώρα η λειτουργία δυο μονάδων που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.
Διαβάστε επίσης:
Φυσικό αέριο: Νέο πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης
Reuters: Πράσινο φως από ΗΠΑ σε Eni και Repsol να φέρουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News