Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 17:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Στα 400 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» του εμπάργκο για την Ευρώπη

Ρωσία: Στα 400 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» του εμπάργκο για την Ευρώπη

Μεγάλο θα είναι το κόστος του πετρελαϊκού εμπάργκο για την Ευρώπη, όπως προειδοποίησε η Ρωσία, η οποία υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιταχύνει τις συνομιλίες για την αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε συγκεκριμένα ότι η Ευρώπη θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 400 δισ. δολάρια λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις σε πετρελαϊκά προϊόντα.

Μιλώντας από το διεθνές οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσε η Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη, ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι οι τιμές ρεκόρ για την εξόρυξη και τα εκρηκτικά επίπεδα του πληθωρισμού οφείλονται στον «κακό προγραμματισμό ενεργειακής ασφάλειας» στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι μπορεί να καλύψει το «κενό» που δημιουργεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο, ενισχύοντας τις πωλήσεις προς άλλες χώρες, όπως την Κίνα και την Ινδία. Όπως, όμως, σημείωσε ο Νόβακ, θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες ενεργειακές υποδομές, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αγωγοί και οι δίοδοι εφοδιασμού μπορούν να φτάσουν σε νέες αγορές και να παραδώσουν μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτή τη στιγμή, η πλειονότητα των υποδομών δρομολογεί τα ορυκτά καύσιμα προς τη Δύση.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με το οποίο μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 90% τις εισαγωγές προς τη Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για μία προσπάθεια από την πλευρά της Ευρώπης να προκαλέσει πλήγμα στη ρωσική οικονομία, η οποία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ενεργειακές εξαγωγές.

Όσον αφορά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου, η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και συνεπώς είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο διακοπής των ροών. Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε η Gazprom, από σήμερα το πρωί άρχισε να μειώνει τον όγκο του φυσικού αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Μέσα σε δύο ημέρες, οι ροές προς τη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά περίπου 60%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Κατά 60% μείωσε την προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε

Ρωσία: Πήρε 100 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας στις 100 ημέρες του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News