ΕΚΤ: Σταθερός παρέμεινε ο ρόλος του ευρώ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον
Σταθερός παρέμεινε ο ρόλος του ευρώ το 2021 σε διεθνές επίπεδο, με το μερίδιό του στους διάφορους δείκτες που καταγράφουν τη χρήση διεθνών νομισμάτων να κυμαίνεται κατά μέσο όρο περί του 19%. Το συμπέρασμα αυτό είναι ένα από τα κύρια ευρήματα της ετήσιας αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «Ο διεθνής ρόλος του ευρώ» η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.
«Μετά την πανδημία, η Ευρωζώνη γνώρισε μια από τις πιο απότομες ανακάμψεις στην ιστορία της, χάρη επίσης στην άφθονη στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Επί του παρόντος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της ομαλοποίησης της ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά. Συνολικά, ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δεν οδήγησαν σε κάποια σημαντική αλλαγή αναφορικά με τον διεθνή ρόλο του ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ποσοστό του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκε κατά 0,5% στο 20,6% το 2021 και το μερίδιό του στις διεθνείς εκδόσεις ομολόγων ενισχύθηκε κατά σχεδόν 3% στο 24,6%. Τα ανεξόφλητα διεθνή δάνεια και οι εκκρεμείς διεθνείς καταθέσεις αυξήθηκαν επίσης σημαντικά. Ωστόσο, το ποσοστό αναλογίας του ευρώ υποχώρησε στους διακανονισμούς συναλλάγματος Από την άλλη στο ανεξόφλητο απόθεμα των διεθνών χρεογράφων, καθώς και στην τιμολόγηση εισαγωγών και εξαγωγών με ευρώ, το μερίδιό του παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό.
Σχετικά με τη μελλοντική του πορεία, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι ο διεθνής ρόλος του ευρώ θα υποστηριχθεί κατά κύριο λόγο από την βαθύτερη και πληρέστερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στο πλαίσιο της επιδίωξης υγιών οικονομικών πολιτικών. Το Ευρωσύστημα υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Η φετινή ενδιάμεση έκδοση της έκθεσης περιλαμβάνει πέντε αναλυτικά πλαίσια.
Το Πλαίσιο 1 εξετάζει τις επιπτώσεις για τους διεθνείς ρόλους του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. «Η οικονομική και χρηματοπιστωτική ανθεκτικότητα της Ένωσης στις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις μπορεί επίσης να υποστηρίξει τον διεθνή ρόλο του ευρώ», σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Το Πλαίσιο 2 εξετάζει τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τον διεθνή ρόλο του κινεζικού γιουάν.
Το Πλαίσιο 3 παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή χρήση του ευρώ ως χρηματοδοτικού νομίσματος σε διάφορους οικονομικούς τομείς και τις τάσεις με την πάροδο του χρόνου.
Το πλαίσιο 4 εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ των ελαστικών συναλλαγματικών ισοτιμιών του εξωτερικού εμπορίου της Ευρωζώνης και του ρόλου του ευρώ ως νομίσματος τιμολόγησης.
Τέλος, το Πλαίσιο 5 εξετάζει τον ρόλο του ευρώ στην παγκόσμια αγορά των stablecoins.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Μικρά τα βήματα των χωρών που θέλουν να υιοθετήσουν το ευρώ
Ευρώ: Ανίσχυρες οι λεκτικές παρεμβάσεις διαμορφωτών πολιτικής
Φ. Βιλερουά (ΕΚΤ): Το αδύναμο ευρώ κακός σύμμαχος στη «μάχη» με τον πληθωρισμό
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News