Business & Finance Δευτέρα 13/06/2022, 22:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. ξανά οι big tech: Με το βλέμμα στα deepfakes

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. ξανά οι big tech: Με το βλέμμα στα deepfakes

Η Alphabet (μητρική της Google), το Facebook, το Twitter και άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα λεγόμενα «deepfakes» και τους ψεύτικους λογαριασμούς στις πλατφόρμες τους, διαφορετικά θα κινδυνεύσουν με υψηλά πρόστιμα βάσει ενός ενημερωμένου κώδικα πρακτικής της ΕΕ, δήλωσαν πηγές στο Reuters. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τον ενημερωμένο κώδικα πρακτικής για την παραπληροφόρηση την Πέμπτη στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των ψεύτικων ειδήσεων, ανέφεραν.

Ο εθελοντικός κώδικας, που εισήχθη το 2018, θα γίνει πλέον ένα σύστημα ρύθμισης, με την ευθύνη να μοιράζεται μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και όσων υπογράφουν τον κώδικα.

Ο ενημερωμένος κώδικας θα αναφέρει περισσότερα παραδείγματα χειραγώγησης συμπεριφοράς, όπως deepfakes και ψεύτικους λογαριασμούς, τους οποίους οι υπογράφοντες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Τα Deepfakes είναι υπερρεαλιστικές πλαστογραφίες που δημιουργούνται από υπολογιστές και έχουν προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σε πολιτικό πλαίσιο.

Ο κώδικας θα συνδεθεί επίσης με σκληρούς νέους κανόνες της ΕΕ γνωστούς ως «Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών νωρίτερα αυτό το έτος και περιλαμβάνει ένα τμήμα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι οι εταιρείες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του κώδικα μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους, ανέφεραν οι πηγές.

«Από το Brexit μέχρι τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, τα τελευταία χρόνια, γνωστά κοινωνικά δίκτυα επέτρεψαν τη διάδοση της παραπληροφόρησης και των στρατηγικών αποσταθεροποίησης χωρίς περιορισμούς – κερδίζοντας ακόμα και χρήματα από αυτό. Η παραπληροφόρηση δεν μπορεί να παραμείνει πηγή εσόδων», δήλωσε ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας καταστολής της παραπληροφόρησης.

«Οι πλατφόρμες δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από τη διάδοση παραπληροφόρησης», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News