Παγκόσμια Τράπεζα: Εκρηκτικό κοκτέιλ για τη διεθνή οικονομία – Ξυπνά μνήμες από τα 70s
Αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης και αυξανόμενες τιμές ενδέχεται να βρίσκονται στο μέλλον της διεθνούς οικονομίας, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις χώρες που ακόμη παλεύουν να βγουν από τη δίνη της πανδημίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 που η παγκόσμια οικονομία δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις.
Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος στο 2,9% από 4,1% τον Ιανουάριο, λέγοντας παράλληλα ότι «η χαμηλότερη ανάπτυξη κατά πάσα πιθανότητα θα εμμείνει μέχρι το τέλος της δεκαετίας λόγω χαμηλών επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη».
Ο πόλεμος έχει εντείνει την παγκόσμια επιβράδυνση, αυξάνοντας τις τιμές σε μία σειρά προϊόντων και πυροδοτώντας έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Τράπεζας ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι κατά περίπου 50% βραδύτερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένεται ισχνή μόνο βελτίωση τα επόμενα δύο έτη.
Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά μετά από ανάκαμψη εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια, ενώ η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη: κατά ένα σενάριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στο διεθνές εμπόριο και τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα, ενώ η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές στις χώρες που εισάγουν.
Αποσταθεροποίηση
«Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού δεν είναι αμελητέος με πιθανές αποσταθεροποιητικές συνέπειες για οικονομίες με χαμηλό ή μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα…Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποσιτισμού και μεγαλύτερης έλλειψης τροφίμων ή ακόμη και λιμού σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς. Ο ίδιος προσέθεσε επίσης ότι εάν πραγματοποιηθούν τα χειρότερα σενάρια, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει κοντά στο μηδέν.
Κατά την Τράπεζα, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να κινηθούν ταχύτατα, προκειμένου να περιορίσουν τον αντίκτυπο του πολέμου και να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν ανάγκη στην προμήθεια τροφίμων και καυσίμων και να επιταχύνουν την διαδικασία ελάφρυνσης χρέους.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορεί να υποστούν τεράστιες ζημίες από έναν παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό. Επίσης, σημείωσε η Τράπεζα, με τα τρέχοντα πληθωριστικά επίπεδα, αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες, όπως συνέβη και στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Οι επιτοκιακές αυξήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση, αλλά και οικονομικές κρίσεις σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, ιδίως σε όσες έχουν υψηλό επίπεδο χρέους. Ωστόσο, ούτε οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορέσουν να γλιτώσουν την επιβάρυνση.
Η Τράπεζα σημείωσε παράλληλα, όμως, ότι η τρέχουσα κρίση διαφέρει σε ορισμένα σημεία από την κρίση της δεκαετίας του 1970. Ενδεικτικά, η αύξηση των τιμών στα προϊόντα αν και εξαιρετικά οδυνηρή, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτό που συνέβη πριν από πενήντα χρόνια. Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου προσαρμοσμένες ανάλογα με τον πληθωρισμό είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από το επίπεδο του 1980.
moneyreview.gr με πληροφορίες από The Washington Post
Διαβάστε επίσης:
Επισιτιστική κρίση: Πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα;
Γιατί ο πλανήτης δεν κινδυνεύει από ένα πετρελαϊκό σοκ;
Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News