ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Ο τουρισμός ρίχνει λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού

Morgan Stanley: Ο τουρισμός ρίχνει λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα κορυφώσει στο 9% τον Σεπτέμβριο (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 8,3%) και θα διαμορφωθεί στο 7,7% για το σύνολο του 2022, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Morgan Stanley. Για το 2023, ο οίκος περιμένει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,1%.  

Morgan Stanley: Ο τουρισμός ρίχνει λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού-1

Οι πληθωριστικές πιέσεις γίνονται πιο ευρείες και πιο επίμονες, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, καθώς έπειτα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο οίκος παρακολουθεί τώρα την πορεία των τιμών των τροφίμων ενώ εντοπίζει και αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών, την οποία αποδίδει κυρίως στην έναρξη της τουριστικής σεζόν στις χώρες της Μεσογείου.

Morgan Stanley: Ο τουρισμός ρίχνει λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού-2

Σε αυτό το περιβάλλον, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει τέλος στην ποσοτική χαλάρωση τον Ιούνιο και θα κάνει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, τον Ιούλιο.

Ο οίκος περιμένει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ προσθέτει ότι οι πιέσεις για περαιτέρω αύξηση τον Δεκέμβριο εντείνονται, έπειτα από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Τι σημαίνει το νέο άλμα του πληθωρισμού

Deutsche Bank: Τι να κάνετε τα χρήματά σας στον καιρό του πληθωρισμού

UBS: Πώς οι διακοπές έγιναν είδος πρώτης ανάγκης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News