Εμπορεύματα: Θα είναι η επόμενη μεγάλη αγορά που θα υποκύψει;
Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κοντά σε περιοχή bear market. Τα ομόλογα έχουν υποστεί αντίστοιχα μεγάλες μειώσεις στις τιμές τους. Και τα ξένα νομίσματα έχουν βουλιάξει έναντι του δολαρίου. Τα κρυπτονομίσματα, οι μετοχές SPACs και άλλο ριψοκίνδυνο ενεργητικό έχουν επίσης καταρρεύσει. Όμως, τα εμπορεύματα επιδεικνύουν μεγάλες αντοχές. Ο δείκτης Εμπορευμάτων του Bloomberg έχει ενισχυθεί 33% φέτος, με ενέργεια, μέταλλα και αγροτικά προϊόντα να καθοδηγούν τα κέρδη.
Οι επενδυτές, υπό το βάρος του πληθωρισμού, των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων και των συσσωρευμένων ζημιών στα χαρτοφυλάκιά τους, έχουν στραφεί σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που τοποθετούν σε εμπορεύματα για να θωρακίσουν τις επενδύσεις τους. Από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Απριλίου, κεφάλαια ύψους 21,4 δισ.δολαρίων έχουν εισρεύσει σε διαπραγματεύσιμα εμπορευμάτων συγκριτικά με τις εκροές ύψους 63 δισ.δολαρίων στο πρώτο τετράμηνο του 2021, σύμφωνα με την Morningstar. Ομως, οι «ταύροι» στην αγορά εμπορευμάτων αναμένεται να χάσουν σύντομα τον ενθουσιασμό τους, καθώς οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης φαίνεται ότι αρχίζουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές.
H Covid-19 έχει οδηγήσει σε εκτεταμένα lockdowns στην Κίνα, προκαλώντας δραματική μείωση της παραγωγής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία εκπροσωπεί το 18,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 23,9% της μεταποίησης. Ο αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός στις εισαγωγές εμπορευμάτων της Κίνας από χώρες, όπως Βραζιλία, Χιλή και Αυστραλία, σε πετρέλαιο, χαλκό και σιδηρομετάλλευμα, αλλά και από κορυφαία μεταποιητικά κέντρα, όπως Γερμανία, Ν.Κορέα και Ταϊβάν. Σύμφωνα με τη Nomura Holdings, οι κινεζικές εισαγωγές σιδηρομετάλλευματος μειώθηκαν 13% τον Απρίλιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, του χαλκού 4%, ενώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων έχουν περιοριστεί κατά 8%.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης κάμψει την παγκόσμια ζήτηση, ενώ η άνοδος του δολαρίου έχει οδηγήσει και αυτή στην πτώση της ζήτησης για εμπορεύματα από αναδυόμενες χώρες, εφόσον τα νομίσματά τους έχουν υποχωρήσει 3% κατά μέσο όρο από τον Απρίλιο. Από τα 45 κορυφαία εμπορεύματα που συναλλάσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 42 τιμολογούνται σε δολάριο. Μοναδικές εξαιρέσεις, το μαλλί που τιμολογείται σε δολάριο Αυστραλίας, το κεχριμπάρι που τιμολογείται σε ρωσικό ρούβλι και το φοινικέλαιο που τιμολογείται σε μαλαισιανό ρίνγκιτ.
Τα εμπορεύματα έχουν επίσης πληγεί, καθώς η μέχρι πρόσφατα ανάπτυξη της οικονομίας ευνοεί τις υπηρεσίες έναντι των αγαθών. Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αμερικανικές δαπάνες σε αγαθά έχουν μειωθεί από 61% επί των συνολικών δαπανών σε 35%, ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες έχουν αυξηθεί από 38% σε 65%.
Σε επιθετικά χαρτοφυλάκια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού έχουν ήδη μειωθεί κατά 14% από την κορύφωσή τους στις αρχές Μαρτίου. Ο χαλκός χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κατασκευασμένο αγαθό, από αυτοκίνητα μέχρι μηχανήματα, συσκευές και υπολογιστές, επομένως είναι ένας εξαιρετικός δείκτης για την παγκόσμια ύφεση που είχα προβλέψει. Επίσης, ο χαλκός δεν έχει καρτέλ ούτε από την πλευρά της ζήτησης ούτε από την πλευρά της προσφοράς που μπορεί να διαταράξει τις θεμελιώδεις οικονομικές δυνάμεις. Μετά από κάποια δύσκολα χρόνια, οι υψηλότερες τιμές του χαλκού και οι ισχυρές προβλέψεις για τη ζήτηση ώθησαν στο άνοιγμα νέων ορυχείων και σε αύξηση της ικανότητας διύλισης. Η International Copper Study Group αναμένει ότι η αγορά διυλισμένου χαλκού θα έχει τεράστιο πλεόνασμα 328.000 μετρικών τόνων φέτος μετά από έλλειμμα 475.000 μετρικών τόνων το 2021.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Η εποχή των ελλείψεων – Πώς η παγκόσμια οικονομία έχασε 1,6 τρισ. δολάρια
Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του χαλκού – Οι ανησυχίες των επενδυτών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News