Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 11:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο λογαριασμός για το Αζοφστάλ: Ο πλουσιότερος Ουκρανός ζητά 20 δισ. δολάρια

Ο λογαριασμός για το Αζοφστάλ: Ο πλουσιότερος Ουκρανός ζητά 20 δισ. δολάρια

Στην δικαιοσύνη σκοπεύει να προσφύγει εναντίον της Ρωσίας ο πλουσιότερος άνδρας της Ουκρανίας, Rinat Akhmetov, ζητώντας αποζημίωση ύψους 17 έως 20 δισ. δολαρίων για την καταστροφή του Αζοφστάλ, του εργοστασίου χάλυβα στην Μαριούπολη, το οποίο διαχειριζόταν.

Το Αζοφστάλ, το οποίο κατέστη προπύργιο αντίστασης των Ουκρανών στην Μαριούπολη, καθώς επί 12 εβδομάδες κρατούσε τους τελευταίους Ουκρανούς στρατιώτες της πόλης, βομβαρδίστηκε και τελικά ισοπεδώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Την περασμένη εβδομάδα, όποτε και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει πλήρη έλεγχο στην Μαριούπολη, παραδόθηκε και το εργοστάσιο.

Ο λογαριασμός για το Αζοφστάλ: Ο πλουσιότερος Ουκρανός ζητά 20 δισ. δολάρια-1

*Το εργοστάσιο Αζοφστάλ μετά την εισβολή (φωτ. Reuters)

«Θα ασκήσουμε οπωσδήποτε μήνυση εναντίον της Ρωσίας και θα απαιτήσουμε την κατάλληλη αποζημίωση για όλες τις απώλειες και τα διαφυγόντα κέρδη», δήλωσε σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης ο Akhmetov.

Εκτός του Αζοφστάλ, τα εργοστάσια Illich Steel και Iron Works, τα οποία επίσης λειτουργούν υπό την ομπρέλα της SCM Holdings του Akhmetov, υπέστησαν και αυτά ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο λογαριασμός για το Αζοφστάλ: Ο πλουσιότερος Ουκρανός ζητά 20 δισ. δολάρια-2

*Το εργοστάσιο Αζοφστάλ μετά την εισβολή (φωτ. Reuters)

Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Akhmetov έχει περιουσία ύψους 6,93 δισ. δολαρίων. Από την αρχή του έτους, η περιουσία του έχει συρρικνωθεί κατά 40% λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ουκρανίας, η Metinvest, επίσης του Akhmetov, είχε ανακοινώσει λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου ότι δεν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που προέκυπταν βάσει συμβολαίων.

Τον Απρίλιο η Metinvest είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει την παραγωγή μετά το τέλος του πολέμου, αλλά και ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ υπό ρωσικό καθεστώς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Το δίλημμα στην «κρυψώνα» των βαθύπλουτων στις Άλπεις

Στην Τουρκία, αντί στον Σκορπιό, το superyacht των 250 εκατ. δολαρίων του Ριμπολόβλεφ

Νέοι μπελάδες για τον γκρινιάρη ολιγάρχη: Δεσμεύτηκαν κυπριακά assets του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News