Aramco: Ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση προσφοράς – Δεν γίνονται επενδύσεις
Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη κρίση προσφοράς πετρελαίου, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις φοβούνται να επενδύσουν στο συγκεκριμένο τομέα, αφού αντιμετωπίζουν πιέσεις για μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Aramco, Αμιν Νάσερ. Σημείωσε δε, ότι η Aramco δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα πιο γρήγορα απ΄ όσο έχει υποσχεθεί.
Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον πλανήτη παραμένει σταθερός στο στόχο για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του στα 13 εκατ.βαρέλια ημερησίως από το σημερινό επίπεδο των 12 εκατ. έως το 2027, παρά τις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής.
«Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος βρίσκεται με μία πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα μικρότερη από 2%. Πριν από τον κορωνοϊό, ο αεροπορικός τομέας κατανάλωνε 2,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως περισσότερα απ΄ ό,τι σήμερα. Εάν ο αεροπορικός κλάδος επιταχύνει, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε ο Νάσερ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
«Αυτό που συνέβη στην Ρωσία-Ουκρανία έκρυψε αυτό που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν. Θα μπαίναμε σε μία ενεργειακή κρίση εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων. Ήδη, είχε αρχίσει να φαίνεται αμέσως μετά την πανδημία», εξήγησε. Προσέθεσε ότι οι περιορισμοί στην Κίνα δεν θα κρατήσουν για πολύ ακόμη και ότι η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει και θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Η Σαουδική Αραβία παράγει αυτή τη στιγμή 10,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως και πιθανόν να αυξήσει την παραγωγή της στα 11 εκατ. βαρέλια προς το τέλος του έτους, όταν θα λήξει η συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εταίρων του.
Στις πιέσεις για αύξηση της παραγωγής, ο Νάσερ απαντά ότι εάν το Ριάντ μπορούσε να το κάνει πριν από το 2027, θα το είχε ήδη κάνει, αλλά η προσπάθεια αυτή θα χρειαστεί χρόνο.
Τέλος, ο Νάσερ ανέφερε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην πετρελαϊκή βιομηχανία και στους διαμορφωτές πολιτικής για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια είναι προβληματική. «Δεν είχαμε λάβει πρόσκληση να συμμετέχουμε στη σύνοδο COP της Γλασκώβης», είπε.
Προσέθεσε ότι εσφαλμένες κινήσεις στη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης το μόνο που θα κάνουν είναι να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη χρήση του άνθρακα από πολλές χώρες της Ασίας. «Για τις κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες η προτεραιότητα είναι να έχουν φαγητό για τους πολίτες τους. Εάν ο άνθρακας μπορεί να το κάνει με τη μισή τιμή, θα επιλέξουν τον άνθρακα», υπογράμμισε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Saudi Aramco: Στα 39,5 δισ. δολ. εκτοξεύθηκαν τα καθαρά έσοδα στο α’ τρίμηνο
ΟΠΕΚ: Το πετρέλαιο να μην χρησιμοποιείται σαν «όπλο»
Σαουδική Αραβία: Γιατί μειώνει τις τιμές ρεκόρ για το πετρέλαιό της
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News