Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 17:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της αμερικανικής οικονομίας: 35% πιθανότητες ύφεσης «βλέπει» η Goldman Sachs

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της αμερικανικής οικονομίας: 35% πιθανότητες ύφεσης «βλέπει» η Goldman Sachs

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία με την Goldman Sachs να «βλέπει» πιθανότητες 35% για ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, η Barclay’s έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα σχετική έκθεση, με την οποία εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους, αλλά και τα έσοδα των αμερικανικών επιχειρήσεων εφεξής θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις.

Οι πιέσεις αυτές ασκούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων, από την επιρροή που ασκούν στην αμερικανική οικονομία τα αυστηρά lockdown στην Κίνα, μέχρι τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και την αλλαγή στάσης της Fed με σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Παρατηρώντας τις πρόσφατες κινήσεις της Wall Street, οι αναλυτές της Barclays αποδίδουν την διολίσθηση της αγοράς ιδίως στα χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων (Meta, Apple, Amazon, Netflix Alphabet). Τα αποτελέσματα αυτά άφησαν και το μεγαλύτερο αποτύπωμα στους δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Παράλληλα, κατά την Barclays, η επεκτατική νομισματική πολιτική που υιοθετήθηκε κατά την πανδημία οδήγησε σε ρεκόρ κατανάλωσης προϊόντων στις ΗΠΑ, το οποίο και μεταφράστηκε σε ενισχυμένα έσοδα για τις επιχειρήσεις. Πλέον, φαίνεται πως οι καταναλωτικές δαπάνες στρέφονται προς τις υπηρεσίες και συνεπώς τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται πως από την αρχή του έτους o S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 18% και ο Nasdaq κατά 27%, με βαρίδια τις μετοχές ταχείας ανάπτυξης. Κατά την Goldman Sachs, στις 12 υφέσεις που ακολούθησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο S&P 500 συρρικνώθηκε από το αποκορύφωμα στα χαμηλά του 24% κατά μέσον όρο. Μια τέτοια πτώση από το αποκορύφωμα των σχεδόν 4800 μονάδων τον Ιανουάριο του 2022 θα έφερνε τον S&P 500 11% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η μέση πτώση κατά 30% θα έστελνε τον S&P 500 18% χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: O S&P 500, το bear market και το μισοάδειο ποτήρι

Έρχεται ύφεση; Τι ακριβώς είναι και πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε

Γιατί η Goldman Sachs ποντάρει στην Beyonce

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News