Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 22:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Στα 200 δισ.ευρώ το κόστος απεξάρτησης της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια

E.E.: Στα 200 δισ.ευρώ το κόστος απεξάρτησης της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια

Η Ε.Ε. θα πρέπει να δαπανήσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία, σύμφωνα με προσχέδιο προτάσεων της Κομισιόν, που θέτουν επιθετικούς στόχους σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια και η μείωση της κατανάλωσης. 

Το προσχέδιο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των Financial Times, δείχνει ότι το φιλόδοξο έργο των Βρυξελλών θα χρειαστεί επιπλέον επενδύσεις ύψους 195 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2027, πέρα ​​από τα σχέδια για την ενίσχυση των δαπανών για τη μείωση του άνθρακα.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά προκειμένου να ανταποκριθεί στον φιλόδοξο στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Οι παραπάνω προτάσεις θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. σπεύδουν να απεξαρτήσουν τις οικονομίες τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ήδη, η Κομισιόν εκτιμά πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος και προέτρεψε τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Επίσης, επιδιώκει την έγκριση των κρατών μελών για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέτος. Τα μέτρα αυτά έχουν καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας της αντίθεσης της Ουγγαρίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι προτάσεις αφορούν «στην ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προωθώντας γρήγορα την καθαρή μετάβαση και ενώνοντας τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα ενέργειας και μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση», αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής.

Απαιτεί μείωση κατά 13% της κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με ποσοστό 9% που προβλεπόταν στην προηγούμενη πρόταση οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Άμεση προώθηση των ΑΠΕ

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 45% της συνολικής ζήτησης ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με τον στόχο 40% μέχρι τώρα.

Αυτό απαιτεί υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας ισχύος των 511 γιγαβάτ για να φτάσει τις 1.236 γιγαβατώρες. Το έγγραφο καθορίζει μια στρατηγική για την επιτάχυνση της εγκατάστασης ηλιακής φωτοβολταϊκής χωρητικότητας έως το 2028 σε περισσότερο από διπλάσιο επίπεδο από το σημερινό. Απαιτεί επίσης μεγαλύτερη χρήση των αντλιών θερμότητας, της γεωθερμίας και της ηλιακής θερμικής ενέργειας.

Υδρογόνο

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να δει μια ώθηση στη χρήση υδρογόνου με 20 εκατομμύρια τόνους να παράγονται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, το μισό από το οποίο εισάγεται.

Αυτό θα επιδοτήσει το χάσμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και των τιμών πώλησης για το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στην Ε.Ε. και στο εξωτερικό.

Ένα προσχέδιο διεθνούς ενεργειακής στρατηγικής προτείνει τρεις «διαδρόμους εισαγωγής υδρογόνου» μέσω της Μεσογείου, της Βόρειας Θάλασσας και τελικά της Ουκρανίας. Η στρατηγική βασίζεται επίσης στην αυξημένη χρήση βιομεθανίου με κόστος 36 δισ. ευρώ.

Φυσικό αέριο

Επιπλέον, η ΕΕ θα χρειαστεί να βρει τρόπους για να μειώσει την εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από το φυσικό αέριο. Τα μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τη διερεύνηση της υποκατάστασης καυσίμου, την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης και τη χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως το 2030, σύμφωνα με το προσχέδιο. 

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές για τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και αγωγούς. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει επιπλέον επενδύσεις 29 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχέδια αυτά απαιτούν αλλαγές σε πολλές οδηγίες της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσε να αναθεωρηθεί πριν από τις 18 Μαΐου, όταν θα δημοσιευθεί μαζί με προτάσεις για την ενίσχυση του υδρογόνου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν χαλαρωτικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς επιτρέποντας σε εταιρείες στην ΕΕ να κατασκευάζουν έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας χωρίς την ανάγκη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτησαν γκάζι οι ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη τον Απρίλιο

The Green Tank: Οι ΑΠΕ το κλειδί για την απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News