Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 20:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Νέο άλμα στις τιμές – Ανησυχίες για την ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Πετρέλαιο: Νέο άλμα στις τιμές – Ανησυχίες για την ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Άλμα άνω του 5% σημείωσαν σήμερα Τετάρτη οι τιμές πετρελαίου μετά τη βουτιά περίπου 10% που υπέστησαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά καθώς η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώθηκε και η Ε.Ε. προσπαθεί να προχωρήσει σε πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου. 

Οι ροές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά το ένα τέταρτο σήμερα Τετάρτη, σε μία εξέλιξη που προκαλεί νέες ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Κατηγορώντας την παρέμβαση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής για την αναστολή διοχέτευσης του αερίου, η Ουκρανία είπε ότι θα ανακατευθύνει το αέριο από το σημείο διέλευσης Sokhranivka, σε μια άλλη περιοχή που ελέγχεται από το Κίεβο. Από τη Sokhranivka διοχετεύεται το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη. Η Ευρώπη προμηθεύεται ρωσικό αέριο και από άλλους αγωγούς εκτός Ουκρανίας.

H Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου μέσω αγωγών, ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, όμως ο όγκος της ροής κυμάνθηκε σήμερα στα 72 εκατ.κυβικά μέτρα έναντι 95,8 εκατ. κυβικών μέτρων της Τρίτης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 108 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού άγγιξε τα 106 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 5,45% και 6,3% αντίστοιχα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη ρωσικής εισβολής που διακόπτονται οι εξαγωγές μέσω Ουκρανίας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη διαμάχη με την Ουκρανία σχετικά με βασικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Θεωρώ ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά ειδικά εάν η Ευρώπη καταλήξει σε συμφωνία για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στην Ρωσία εντός του τρέχοντος έτους», αναφέρει ο Άντριου Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates in Houston.

To πετρέλαιο βρήκε επίσης στήριγμα από τις προσδοκίες ότι η Κίνα θα υιοθετήσει νέα μέτρα στήριξης, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού υποχώρησε και οι επενδυτές βρήκαν κάποια ανακούφιση στα στοιχεία ότι μειώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Εναλλακτικοί δρόμοι για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας ώθησε επίσης την τιμή αναφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης για το τρίτο τρίμηνο έως τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προτού υποχωρήσει ξανά. Η τιμή είναι αυξημένη περισσότερο απόπ 250% από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από έναν χρόνο. 

Η GTSOU, που διαχειρίζεται το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας, πρότεινε στην Gazprom να μεταφέρει το φυσικό της αέριο μέσω της Sudzha χωρίς έξτρα κόστος, κάτι που η Gazprom δεν θεωρεί ωστόσο εφικτό από τεχνικής απόψεως. 

Η καθημερινή ροή φυσικού αερίου μέσω Sokhranovka κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 23 εκατ. κυβικά μέτρα μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, 20% χαμηλότερα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy. Πέρυσι, η Ε.Ε. εισήγαγε ερίπου 155 δισ.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ρωσία συνολικά. 

   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Δεν τίθεται άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο

Διεθνείς κολοσσοί ζητούν από την Ε.Ε. να βάλει τέλος στο ρωσικό φυσικό αέριο

Πάτησαν γκάζι οι ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη τον Απρίλιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News