Ο πόλεμος των λουλουδιών: Γιατί αυξάνονται οι τιμές τους
Η αυξανόμενη ζήτηση για λουλούδια, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία περιορίζει την παραγωγή, βοηθά τους καλλιεργητές στην Κένυα, που είναι η πρώτη δύναμη της Αφρικής στον κλάδο, να αυξήσουν τις τιμές.
Οι εξαγωγές λουλουδιών της Κένυας το 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα των 954 εκατ. δολαρίων. Οι υψηλότερες τιμές και το ισχυρότερο δολάριο θα ενισχύσουν τα έσοδα της χώρας, προστατεύοντας τους παραγωγούς από την αναπάντεχη μείωση της δραστηριότητας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει περιορίσει τις προμήθειες λιπασμάτων, πλήττοντας την παραγωγή λουλουδιών από τριαντάφυλλα έως κρινάκια. Στην Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει τα θερμοκήπια. Και ενώ η παραγωγή πλήττεται, το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών όλου του κόσμου και ο εορτασμός της Γιορτής της Μητέρας αυτό το Σαββατοκύριακο ενισχύουν τη ζήτηση.
Η Κένυα και η Αιθιοπία είναι οι βασικοί προμηθευτές λουλουδιών της Ευρώπης, ενώ η Κολομβία και ο Ισημερινός είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς προς τη Β. Αμερική. Η Ολλανδία είναι το μεγαλύτερο κέντρο στο διεθνές εμπόριο των λουλουδιών.
Ενώ οι πωλήσεις δεν αναμένεται να φτάσουν στα περσινά επίπεδα στην Ευρώπη, θα είναι σημαντικές, σύμφωνα με την Royal FloraHolland της Ολλανδίας, η οποία είχε έσοδα-ρεκόρ 5,6 δισ. δολαρίων το 2021.
«Μέχρι στιγμής, η ζήτηση δεν πέφτει», είπε στο Bloomberg εκπρόσωπος της εταιρείας. «Τα προϊόντα που κανονικά θα πήγαιναν στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία» διοχετεύονται σε άλλες αγορές, εξηγεί.
Η Γιορτή της Μητέρας, η οποία θα γιορταστεί σε περισσότερες από 90 χώρες την Κυριακή, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πωλήσεις περίοδος του χρόνου για τα λουλούδια από την Κένυα. Πραγματοποιεί το ένα τέταρτο του ετήσιου τζίρου, ενώ η Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ευθύνεται για το 35%.
Η βιομηχανία λουλουδιών της Κένυας προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, όταν οι καλλιεργητές αναγκάστηκαν να πετάξουν τόνους λουλούδια, όταν τα αεροπλάνα δεν πετούσαν λόγω των lockdowns. Όμως, το κόστος των λιπασμάτων έχει αυξηθεί έως και 50% και το κόστος της αεροπορικής μεταφοράς των λουλουδιών έχει διπλασιαστεί στα 5,20 με 5,50 δολάρια ανά κιλό, κάνοντας τις περαιτέρω αυξήσεις των τιμών πολύ πιθανές.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακριβά τρόφιμα: Η χώρα που μπορεί να ταΐσει τον πλανήτη
Από μία αποθήκη στα δισεκατομμύρια: Η οικογένεια που πλουτίζει από την εκτίναξη του πληθωρισμού
Το τέλος της εποχής της αφθονίας: Ο λόγος που θα πούμε αντίο στα αγαπημένα μας προϊόντα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News