Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Politico: Ξεκινά η κούρσα για τη διαδοχή του επικεφαλής του ESM

Η απόφαση για τον διάδοχό του θα ληφθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 23 Μαΐου και θα επιβεβαιωθεί αργότερα τον Ιούνιο

Politico: Ξεκινά η κούρσα για τη διαδοχή του επικεφαλής του ESM

Υποψήφιους για την ηγεσία του ESM σκέφτονται να παρουσιάσουν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Λουξεμβούργο, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας αναφέρει σήμερα το Politico, το οποίο επικαλείται δηλώσεις διπλωματών και αξιωματούχων.

Ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παραιτηθεί αργότερα εντός του έτους. Η απόφαση για τον διάδοχό του θα ληφθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 23 Μαΐου και θα επιβεβαιωθεί αργότερα τον Ιούνιο. Ενώ το Eurogroup δεν θα διεξαγάγει επίσημη ψηφοφορία, στόχος του είναι να διορίσει κάποιον συναινετικά. Η προθεσμία υποβολής υποψηφίου λήγει τη Δευτέρα.

Καμία χώρα δεν έχει προτείνει ακόμη επίσημα υποψήφιο. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί μία ανεπιτυχής προσπάθεια του Gramegna να ηγηθεί του Eurogroup το 2020 ενώ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 2021. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Λουξεμβούργου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ιταλία ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει έναν υποψήφιο, ανέφεραν αξιωματούχοι σημειώνει το Politico και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο θα είναι μία ενδιαφέρουσα ανατροπή, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας είχαν δείξει την αποστροφή τους στο ενδεχόμενο να αντλήσουν χρήματα από ένα ταμείο που θεωρείται πολιτικά τοξικό. Εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Πορτογαλία σκέφτεται επίσης να παρουσιάσει τον δικό της υποψήφιο, όπως και η Ολλανδία, σύμφωνα με διπλωμάτες. Εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονομικών και των δύο χωρών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σημειώνεται ότι ο ESM ιδρύθηκε το 2012 ως απάντηση στην κρίση του ευρώ με μια διακυβερνητική συνθήκη. Ο Ρέγκλινγκ, Γερμανός υπήκοος, παραιτείται στις 8 Οκτωβρίου, μετά από δύο πενταετείς θητείες ως διευθύνων σύμβουλος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS
ESM