ΔΝΤ: Δεν είναι ο πόλεμος ο μοναδικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε σήμερα Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά στόματος της επικεφαλής της, προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο να υποστεί μια παρατεταμένη επιβράδυνση η οικονομία της Κίνας εξαιτίας της πανδημίας θα έχει συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία.
Είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που το ΔΝΤ στρέφει την προσοχή της οικονομικής κοινότητας πέραν αυτού και φέρνει στο προσκήνιο την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα, η οποία είναι η χειρότερη που καταγράφεται από τα τέλη του 2019 όταν και έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στην επαρχία της Ουχάν.
Μιλώντας μέσω βίντεο στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ του Μποάο για την Ασία, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισήμανε ότι το Πεκίνο διαθέτει τόσο τα εργαλεία όσο και το περιθώριο για να στηρίξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ενέργειες της Κίνας για την αντιμετώπιση της οικονομικής της επιβράδυνσης είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ανάκαμψη.
Την περασμένη Τρίτη το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του αναφορικά με την ανάπτυξη της Κίνας φέτος στο 4,4%, αισθητά χαμηλότερα από τον στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για ρυθμό περί του 5,5%. Για την αναθεώρηση αυτή επί τα χείρω της πορείας της κινεζικής οικονομίας την τρέχουσα πορεία, οι οικονομολόγου του Ταμείου επισήμαναν τόσο τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της Κίνας, όπως και την ένταση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Ευτυχώς, η Κίνα έχει δημοσιονομικό χώρο για να παρέχει στήριξη στη μακροοικονομική της πολιτική, όπως να εστιάσει στα ευάλωτα νοικοκυριά ή να ενισχύσει την κατανάλωση. Αυητή η στήριξη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υλοποίηση των κλιματικών στόχων της Κίνας κατευθύνοντας την οικονομική δραστηριότητα σε τομείς με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Οι παρεμβάσεις στην αγορά των ακινήτων μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη διασφάλιση μιας ισορροπημένης ανάκαμψης».
Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η οικονομία της Κίνας είναι ανθεκτική και ότι η μακροπρόθεσμη τάση της δεν έχει αλλάξει.
Με το οριζόντιο lockdown στη Σαγκάη να παρατείνεται, οι διεθνείς οργανισμοί και οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν επίσης τις προβλέψεις τους αναφορικά με την ανάπτυξη της Κίνας.
Την περασμένη Τρίτη επίσης, η Barclays αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της στο 4,3%, από 4,5% προηγουμένως, ενώ η BofA υποβάθμισε τη δική της για φέτος σε 4,2%, από 4,8%.
Σήμερα Πέμπτη, η Nomura αναθεώρησε τις εκτιμήσεις στο 3,9% φέτος, από 4,3% προηγουμένως, με την ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο να αναμένει να επιβραδυνθεί στο 1,8%, σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις της.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι αυτός για τον οποίο λίγοι μιλούν
ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία
Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στο 2022 λόγω του πληθωρισμού
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News