Όλεγκ Ντεριπάσκα: Τι κρύβει το πέρασμα του superyacht Clio από την Ελλάδα;
Στο Αιγαίο βρέθηκε τις τελευταίες ώρες το αξίας 65 εκατ. δολαρίων superyacht του Όλεγκ Ντεριπάσκα, καθώς φαίνεται ότι ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου δυσκολεύεται να βρει ένα ασφαλές λιμάνι -από τις κυρώσεις- για το 70μετρο Clio.
Το σκάφος βρισκόταν στον Ινδικό Ωκεανό εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης, λόγω των δεσμών τους με τον πρόεδρο Πούτιν.
Το Clio, που ήταν αγκυροβολημένο ανοικτά των Μαλδιβών, έπλευσε προς την Τουρκία, όπου άλλωστε έχουν βρει καταφύγιο και άλλα σκάφη που ανήκουν σε Ρώσους, μεταξύ αυτών και το Solaris και το Eclipse του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Και ενώ το Clio έδεσε το Σάββατο στο τουριστικό θέρετρο Göcek της Τουρκίας, εντούτοις από το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε να κινείται στο Αιγαίο.
Αρχικά, τα στοιχεία στις ιστοσελίδες παρακολούθησης πλοίων έδιναν ως προορισμό του το λιμάνι του Λαυρίου, όμως στη συνέχεια, δόθηκε ως προορισμός η Θεσσαλονίκη.
Πλέον, το σκάφος εμφανίζεται να βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Παρότι δεν είναι σαφές γιατί ο καπετάνιος του Clio αποφάσισε να φύγει από το Göcek, εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά superyachts δεν είναι ευπρόσδεκτα σε όλα τα τουρκικά λιμάνια. Το Solaris του Αμπράμοβιτς, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να φύγει από το Μπόντρουμ όπου είχε δέσει, καθώς η βρετανική εταιρεία που διαχειρίζεται την μαρίνα δέχθηκε πιέσεις να αρνηθεί την εξυπηρέτηση του σκάφους, με δεδομένο ότι στον ιδιοκτήτη του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Ντεριπάσκα από το 2018, καθώς ο επιχειρηματίας είναι επικεφαλής ενός βιομηχανικού ομίλου που -μεταξύ άλλων- προμηθεύει τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον συμπεριέλαβε στη λίστα των κυρώσεων αυτό τον μήνα.
Το Clio, που μπορεί να φιλοξενήσει 18 άτομα, φαίνεται να βρίσκεται σε αναζήτηση λιμανιού εδώ και καιρό. Γύρω στις 20 Μαρτίου κινούνταν βορειοδυτικά από τις Μαλδίβες, με το αυτόματο σύστημα ταυτοποίησής του να δίνει ένδειξη «ένοπλης ασφάλειας» στο σκάφος, ένα μήνυμα που είναι συνηθισμένο στις θάλασσες αυτές και στόχο έχει να αποθαρρύνει τους πειρατές. Λίγες ημέρες μετά, εμφανίστηκε να κατευθύνεται προς το Ντουμπάι, πριν να κάνει στροφή, με δηλωμένο προορισμό το Μουμπάι. Στη συνέχεια, επέστρεψε προς τις Μαλδίβες, πριν να κάνει το ταξίδι των 3.000 μιλίων βορειοδυτικά, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, προς το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και μετά στην Τουρκία.
Πώς η Τουρκία έγινε «καταφύγιο» για τον ρωσικό πλούτο
Ο πλούτος των Ρώσων ολιγαρχών αναζητά ένα νέο σπίτι και η Τουρκία σπεύδει να παίξει τον ρόλο του καλού οικοδεσπότη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στο CNBC ότι θα καλωσόριζε στην Τουρκία τους Ρώσους ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οι επιχειρήσεις τους συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.
Αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι «συγκεκριμένες ομάδες κεφαλαίων» θα μπορούσαν να «παρκάρουν σε εμάς», σε μία δήλωση που θεωρήθηκε ότι αναφερόταν στο γεγονός ότι κινητά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών βρήκαν τελευταία καταφύγιο στη χώρα, μεταξύ αυτών δύο superyachts και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που ανήκουν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Η Τουρκία έχει επικρίνει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις όπως αυτές της Δύσης και λέει ότι αντιτίθεται σε αυτές. Αντ΄ αυτού, έχει αναλάβει τον ρόλο ενός ουδέτερου μεσολαβητή, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να διεξάγονται στην Άγκυρα.
Η στάση ουδετερότητας που τηρεί η Τουρκία ερμηνεύεται από τους στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του εμπορίου και του τουρισμού. Για αυτό και οι χώρες της Δύσης δεν έχουν πιέσει την Τουρκία να μπει στις κυρώσεις και δεν θα την τιμωρήσουν που δεν το κάνει, όπως αναφέρει το CNBC.
Αυτό καθιστά την Τουρκία ένα νόμιμο καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που βρίσκονται υπό το καθεστώς των κυρώσεων. Η εισροή ξένων επενδύσεων και πολυτελών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίση λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.
Ήδη, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, οι εύποροι Ρώσοι εμφανίζονται να αγοράζουν τέσσερα-τέσσερα τα διαμερίσματα στην Τουρκία, προκειμένου να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα. Μεσιτικό γραφείο έλεγε μάλιστα ότι πουλά 7-8 ακίνητα σε Ρώσους καθημερινά, με τους αγοραστές να πληρώνουν συχνά σε μετρητά ή να «φέρνουν χρυσό».
Όπως πολλές χώρες, η Τουρκία έχει ένα πρόγραμμα «χρυσής βίζας», μέσω του οποίου δίνει την υπηκοότητα σε επενδυτές. Για να πάρει κάποιος την τουρκική υπηκοότητα, πρέπει να αγοράσει ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 δολαρίων και να δεσμευτεί να τα κρατήσει για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Οι επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν τις κυρώσεις μπορούν να αποκτήσουν το τουρκικό διαβατήριο μέσα σε τρεις μήνες, κάτι που σημαίνει ότι οι διαδικασίες για τη «χρυσή βίζα» στην Τουρκία είναι ανάμεσα στις συντομότερες στην Ευρώπη.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Κι άλλο γιοτ Ρώσου ολιγάρχη ελλιμενίζεται στα ύδατα της χώρας
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν μπόρεσε να κρύψει το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου
Οι selfies στο Instagram που «έκαψαν» τους ολιγάρχες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News