Deutsche Bank: Προβλέπει «ήπια» ύφεση στις ΗΠΑ
Το καμπανάκι για ύφεση – το πρώτο που ηχεί από μεγάλη τράπεζα – αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία ότι η Fed θα «πατήσει φρένο» στην αμερικανική οικονομία τόσο απότομα που θα καταστρέψει την ανάκαμψη που άρχισε μόλις πριν από δύο χρόνια.
«Δεν έχουμε δει την Φέντεραλ Ριζέρβ να επιτυγχάνει μία ομαλή προσγείωση. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι μία πολύ πιο επιθετική νομισματική πολιτική θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση», αναφέρουν οικονομολόγοι της Deutsche Bank, επικαλούμενοι τον υψηλό πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών. Οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωνόταν γρήγορα αποδείχθηκαν φρούδες, εν μέρει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν πολύ περισσότερο, εγείροντας ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αναγκαστεί να αυξήσει πολύ πιο γρήγορα τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές. «Είναι πλέον σαφές ότι η σταθερότητα των τιμών…μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσως μίας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που ουσιαστικά θα κάμψει τη ζήτηση», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank.
Παρότι η Deutsche Bank εμφανίστηκε επιφυλακτική ότι υπάρχει «τεράστια αβεβαιότητα» ως προς τον χρόνο και το μέγεθος της επιβράδυνσης, προβλέπει τώρα ότι η αμερικανική οικονονία θα παρουσιάσει συρρίκνωση το διάστημα από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το καλό νέο είναι ότι η Deutsche Bank δεν προβλέπει βαθιά και επώδυνη ύφεση, αλλά «ήπια» με την ανεργία να αυξάνεται στο 5% το 2024, ποσοστό που παρότι είναι συγκρατημένο, μπορεί να μεταφραστεί σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.
Στις δύο προηγούμενες περιόδους ύφεσης, η ανεργία στις ΗΠΑ είχε εκτιναχθεί στο 14,7% το 2020 και στο 10% το 2009. Η επικείμενη ύφεση θα επιτρέψει ωστόσο στον πληθωρισμό να επιστρέψει κοντά στο στόχο της Fed έως τα τέλη του 2024, σύμφωνα με τη Deutsche Bank.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε επίσης:
Μπρέιναρντ: Αναμένει μεθοδικές επιτοκιακές αυξήσεις και γρήγορη συρρίκνωση του ισολογισμού
BIS: Μπαίνουμε σε νέα εποχή υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News