Job hoppers: Πότε είναι η σωστή στιγμή να ψάξεις για άλλη δουλειά;
Δουλειά για 2 χρόνια VS για περισσότερα
Το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» συμπαρέσυρε ένα τεράστιο μερίδιο εργαζομένων το 2021, δημιουργώντας τους λεγόμενους «job hoppers» που αλλάζουν θέση εργασίας με κάθε ευκαιρία.
Μάλιστα περισσότεροι από το ένα τρίτο των χρηστών του Linkedin (συγκεκριμένα το 37%) άλλαξαν δουλειά πέρυσι, ενώ μεταξύ αυτών οι πιο ενεργοί στην αναζήτηση νέας εργασίας ήταν οι νέοι κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με σχετική έρευνα από το Linkedin. Επίσης, περίπου το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, οι κάτω των 25 παραμένουν κατά μέσον όρο στην ίδια θέση εργασίας για δύο χρόνια και τρεις μήνες, ενώ όσοι ανήκουν στην αμέσως επόμενη κατηγορία (μεταξύ 25 και 40 ετών) δύο χρόνια και εννιά μήνες. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι μεταξύ 41 και 56 ετών περνούν κατά μέσον όρο πέντε χρόνια στην ίδια δουλειά, ενώ οι baby boomers (57 έως 75 ετών) μένουν στην ίδια δολειά για οκτώ χρόνια.
Το σημείο κλειδί
Η συχνή αλλαγή θέσεων εργασίας είναι «πιο αποδεκτή από ποτέ», αλλά πρέπει να συμβαίνει σίγουρα μετά τον πρώτο χρόνο σε μία θέση, τονίζει η Amy Zimmerman, υπεύθυνη ανθρωπίνου δυναμικού στην Relay Payments. Μιλώντας στο CNBC η ίδια σημειώνει πως όσοι αφιερώνουν λιγότερο από ένα έτος σε μία θέση στέλνουν «λάθος μηνύματα» στους ενδιαφερόμενους εργοδότες: έλλειψη δέσμευσης και επιμονής, όταν δηλαδή τα πράγματα δυσκολεύουν, εσείς αποχωρείτε.
Για την Zimmerman το καλύτερο σημείο «εξόδου» είναι κάθε δύο με τρία χρόνια, ενώ άλλοι ειδικοί θέτουν ως ελάχιστο όριο τους 18 μήνες.
Εμβάθυνση
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τα οφέλη του να έχει περάσει κανείς από πολλές θέσεις, μεταξύ άλλων η προσαρμοστικότητα σε νέα περιβάλλοντα και η ευελιξία. Ωστόσο, αφιερώνοντας κανείς περισσότερο χρόνο σε μία θέση αναπτύσσει ευκολότερα έναν «βαθύτερο τρόπο σκέψης».
«Δεν έχει καμία σχέση με το επίπεδο ευφυΐας σας. Είναι απλώς ο βαθμός της εσωτερίκευσης», δηλώνει η Jaya Dass, εκτελεστική διευθύντρια της Randstad για την Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.
Η ίδια αναγνωρίζει ότι η αλλαγή δουλειάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ανεβάσει κανείς τον μισθό του, αλλά «θα επηρεάσει το βάθος της γνώσης σας και τελικά την αξία σας για τους επόμενους εργοδότες. Δεν θα είστε τόσο ανταγωνιστικοί όσοι οι συνάδελφοί σας διότι θα παρακωλύεται η γνώση σας». Μιλώντας στο CNBC η ίδια τόνισε χαρκατηριστικά: «το βραχυπρόθεσμο κέρδος δεν αξίζει το μακροπρόθεσμο ρίσκο».
Τρία πράγματα για όσους αναζητούν δουλεια:
1. Τα μεγάλα κενά στο βιογραφικό έχουν σημασία
Το job hopping μπορεί να είναι και καλό σημάδι εάν δεν υπάρχουν κενά μεταξύ των θέσεων εργασίας. «Σημαίνει ότι είστε περιζήτητοι…Εάν σας ζητάνε σε κάποια άλλη εταιρεία για καλύτερα χρήματα και σε καλύτερη θέση, είναι φυσιολογικό να αλλάξει κανείς δουλειά. Εάν όμως υπάρχουν μεγάλα κενά, τότε σημαίνει ότι αυτό το άτομο συνηθίζει να φεύγει όταν η κατάσταση δυσκολεύει», σημειώνει η Dass.
2. Κάποιοι εργοδότες δεν θα αγνοήσουν τις συνεχείς αλλαγές
Όταν κανείς βρεθεί σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι απολύτως φυσιολογικό να ψάχνει διέξοδο. Όταν όμως αυτό συμβαίνει συνεχώς, τότε ο επόμενος εργοδότης ενδέχεται να υποπτευθεί «είτε ότι έχετε πολύ κακή κριτική ικανότητα, είτε ότι έχετε άλλα κίνητρα», σημειώνει η Zimmerman.
3. Οι συνεχείς αλλαγές δεν είναι μόνιμη λύση
Οι συνεχείς αλλαγές δεν είναι βιώσιμη λύση, εξ ου και η Zimmerman μας συμβουλεύει να κάνουμε πολύ καλή αναζήτηση εκ των προτέρων. «Εάν είστε κινητοποιημένοι, φιλόδοξοι και βαριέστε γρήγορα, διασφαλίστε ότι επιλέγετε την σωστή εταιρεία, μία που έχει ισχυρή αναπτυξιακή πορεία, διότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο δικό σας ρυθμό εξέλιξης», δηλώνει η ίδια στο CNBC.
H career coach Chelsea Jay προειδοποιεί επίσης ότι σε κάποια στιγμή η συνεχής αλλαγή είναι κουραστική. Για τον λόγο αυτό προτείνει σε όσους αναζητούν εργασία να κάνουν μία λίστα με όλες τους τις απαιτήσεις και να κινηθούν βάσει αυτής.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι εργοδότες είναι οι πιο «σφιχτοχέρηδες»
Παραιτηθήκατε και το μετανιώσατε; Πώς να επιστρέψετε στην παλιά σας δουλειά
Πότε θα «στεριώσουμε» στα εργασιακά;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News