Ο πόλεμος στην παγκόσμια σκακιέρα: Υπάρχει νικητής;
Ολοκληρώθηκε ημερολογιακά ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και φαίνεται πως οι στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο πλευρών έχουν φτάσει πλέον σε αδιέξοδο, με κανέναν ξεκάθαρο νικητή. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες ολόκληρους.
Στην περίπτωση αυτή ποιοι βγαίνουν νικητές; Η απάντηση είναι κανείς. Ορισμένοι, όμως, έχουν περισσότερα να χάσουν:
Ουκρανία
Ακόμη και σε περίπτωση νίκης της Ουκρανίας επί του εδάφους της, η μακρά περίοδος πολέμου έχει προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές και έχει κοστίσει ήδη πάρα πολλές ζωές. Παράλληλα, η Ρωσία σε μία τέτοια περίπτωση θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμη εχθρική στάση απέναντι στην Ουκρανία.
Ρωσία
Και η Ρωσία έχει να χάσει. Πρώτον, ορισμένοι εκτιμούν ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες σε έναν μήνα απ΄ ότι Αμερικανοί στρατιώτες στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν συνολικά. Επίσης, βέβαια, οι κυρώσεις της Δύσης έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία, ενώ στον ορίζονται δεν διαφαίνεται κάποια ρεαλιστική ελπίδα για σύσφιγξη των σχέσεων της Ευρώπης με τον Πούτιν.
Λευκορωσία
Προσφέροντας στήριξη για την ρωσική εισβολή, η χώρα έχει δεχθεί επίσης κυρώσεις από την Δύση, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι φωνές διαμαρτυρίας εναντίον του Λουκασένκο.
Ευρώπη
Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο και μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία, αλλά και το κόστος αναδιοργάνωσης των οικονομιών της με βάση τον στόχο της απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Παράλληλα, στρέφει την προσοχή της στην ενίσχυση του αμυντικού της εξοπλισμού.
Κίνα
Η σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Κίνα, που συνεχίζει να τάσσεται διπλωματικά με την Ρωσία, έναν εμπορικό σύμμαχο, ο οποίος προοδευτικά χάνει την αξία του. Και αυτό σε βάρος των σχέσεών της με τη Δύση, οι οποίες σε έναν βαθμό στήριξαν την άνοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια.
ΗΠΑ
Παρότι οι ΗΠΑ έχουν λιγότερα να χάσουν σε σχέση με τους Ευρωπαίους και έχουν αναλάβει μικρότερα ρίσκα, όσο πλησιάζουμε στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τόσο πιο αδύναμος θα φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στα μάτια των Ρεπουμπλικανών. Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί θα αναδεικνύουν όλο και περισσότερο την στενή σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν.
Ο μεγαλύτερος «χαμένος»
Κάθε χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο θα επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, ο μεγαλύτερο χαμένος από όλους θα είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε τον πόλεμο. Εάν ο Πούτιν πίστευε πριν από ένα μήνα ότι με την εισβολή θα κέρδιζε υποστηρικτές εντός και εκτός χώρας και ότι θα δίχαζε τους εχθρούς του, μάλλον τώρα αρχίζει να αναθεωρεί. Σε περίπτωση που αυτό το διέξοδο συνεχιστεί θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται από ποιον θα εξαρτηθεί η επιβίωσή του.
Πηγή: Gzero
Διαβάστε επίσης:
Πόσο καλός…κατακτητής είναι η Ρωσία;
Η ιστορία του Πούτιν με τον αρουραίο και τι μας μαθαίνει για την Ουκρανία
Χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν; Παρανοήσεις και οικονομικές πραγματικότητες για την Ρωσία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News