Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 19:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για τις δηλώσεις Πούτιν – «Κλώτσησε» η αγορά φυσικού αερίου

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για τις δηλώσεις Πούτιν – «Κλώτσησε» η αγορά φυσικού αερίου

Έπειτα από μερικές ημέρες σταθεροποίησης των τιμών του φυσικού αερίου – σε υψηλά επίπεδα βέβαια – σήμερα επανήλθε ο πανικός στις αγορές. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι «μη φιλικοί» αγοραστές θα πρέπει να καταβάλλουν τις πληρωμές για την αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλι.

Έκτοτε τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς για το φυσικό αέριο εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον κατά 30%, ενώ ακολούθησε η άνοδος και των τιμών ενέργειας και λιγνίτη. Στη συνέχεια υποχώρησαν στα 115 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να αναπτύξει τον κατάλληλο μηχανισμό για πληρωμές σε ρούβλι, ώστε να ολοκληρωθεί εντός μίας εβδομάδας. Εντωμεταξύ, κατέταξε τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τα μέλη της Ε.Ε. στους «μη φιλικούς αγοραστές».

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκ των οποίων η πλειονότητα αποτιμώνται σε ευρώ, βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα ενόψει μίας νέας τρικυμίας. Αντίστοιχα, υπάρχει κίνδυνος και για νέα έξαρση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν, η Ιταλία, μία από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει σε ρούβλια. Η πληρωμή στο ρωσικό νόμισμα είναι ένας τρόπος της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις, δήλωσε ο Francesco Giavazzi, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Επίσης, η Αυστρία απάντησε ότι τα συμβόλαια φυσικού αερίου με την Ρωσία δεν επιτρέπουν τις πληρωμές σε ρούβλι. Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλι σπάνε τους όρους των συμβολαίων.

Σημειώνεται ότι αυριο ξεκινά η διήμερη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών – παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν – στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων και πλέον πώς διαμορφώνεται το τοπίο στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν θα πουλάει σε ρούβλια το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ε.Ε.: Το δίλημμα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News