Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 13:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το απροσδόκητο μυστικό της επιτυχίας του και το λάθος που κάνουν οι φοιτητές

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το απροσδόκητο μυστικό της επιτυχίας του και το λάθος που κάνουν οι φοιτητές

Το μυστικό που τον οδήγησε στη δημιουργία του Facebook και στην επιτυχία αποκάλυψε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Και σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα της τεχνολογίας, δεν είναι άλλο από τις προσωπικές επαφές που έκανε ως φοιτητής.

Η πιο σημαντική απόφαση την οποία θα πάρει ένας φοιτητής είναι το με ποιους θα επιλέξει να περνά τον χρόνο του, είπε ο Ζάκερμπεργκ στο «Lex Fridman Podcast» του επιστήμονα πληροφορικής του MIT, Λεξ Φρίντμαν.

«Ταυτίζεσαι με τους ανθρώπους που σε περιστοιχίζουν», εξήγησε. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, γενικά, εστιάζουν υπερβολικά στους στόχους τους και μάλλον δεν εστιάζουν αρκετά στις διασυνδέσεις και στους ανθρώπους με τους οποίους χτίζουν σχέσεις».

Ο Ζάκερμπεργκ γνώρισε τους μετέπειτα συνιδρυτές του Facebook, τον Εντουάρντο Σάβεριν, τον Ντάστιν Μόσκοβιτς, τον Κρις Χιουζ και τον Άντριου ΜακΚόλαμ, όταν όλοι τους ήταν φοιτητές στο Χάρβαρντ, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η επιχείρηση την οποία έστησαν έφερε την επανάσταση στα social media και έγινε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, καθώς η Meta διαθέτει σήμερα κεφαλαιοποίηση περίπου 590 δισ. δολαρίων.

Τελικά, η παρέα χώρισε, όπως άλλωστε περιγράφει και η ταινία του 2010 «The Social Network». Όμως ο Ζάκερμπεργκ είπε στο podcast ότι ακόμα και σήμερα προσπαθεί να δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις έναντι των στόχων.

Έτσι, όπως λέει, κάθε φορά που εξετάζει έναν υποψήφιο προς πρόσληψη, φαντάζεται εάν θα του άρεσε να δουλεύει για αυτό το άτομο. «Προσλαμβάνω να δουλέψουν για εμένα μόνο τα άτομα που θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να δουλεύει για αυτά», εξηγεί.

Κατά τη γνώμη του, αυτή η στρατηγική δημιουργεί ένα εργασιακό περιβάλλον με μεγαλύτερη συνοχή και παραγωγικότητα. Το κλειδί είναι η συμβατότητα των χαρακτήρων, όπως «όταν κανείς διαλέγει τους φίλους ή τον σύντροφό του».

Ο ισχυρισμός του Ζάκερμπεργκ ότι δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις έναντι των στόχων μπορεί να εξηγήσει μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έχει λάβει ως επικεφαλής της Meta. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε να διατηρήσει στο διοικητικό της συμβούλιο τον Πίτερ Τιλ, όταν ο entrepreneur της Silicon Valley δεχόταν έντονες επικρίσεις εξαιτίας της στήριξής του προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζάκερμπεργκ έγραψε τότε σε memo ότι η παραμονή του Τιλ στο δ.σ. ήταν πιο σημαντική από τις όποιες αντιδράσεις σε βάρος της εταιρείας, λέγοντας ότι το Facebook «δεν μπορεί να δημιουργήσει μία κουλτούρα όπου λέει ότι ενδιαφέρεται για την διαφορετικότητα και μετά να αποκλείει τη μισή χώρα γιατί στηρίζει έναν πολιτικό υποψήφιο».

Η κίνηση αυτή ίσως να είχε συνέπειες, καθώς πολλοί από τους επικριτές του Ζάκερμπεργκ πιστεύουν ότι η σχέση του με τον Τιλ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους επενδυτές του Facebook, ενδεχομένως να επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα αντιμετώπισε –για την ακρίβεια δεν αντιμετώπισε- την παραπληροφόρηση στα social media πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016 και του 2020.

Έρευνα της Wall Street Journal είχε αποκαλύψει ότι ο Τιλ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πίεσαν τον Ζάκερμπεργκ να μην κάνει fact-check στις πολιτικές διαφημίσεις στο Faceboook.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Η ανατρεπτική συμβουλή καριέρας ενός CEO: Αυτό κάνουν λάθος όλοι οι 20άρηδες και 30άρηδες

Γουόρεν Μπάφετ: Η παράδοξη συμβουλή καριέρας που δίνει στους φοιτητές

Τα τρία μαθήματα οικονομικών που πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News