ΕΕ: Ξεκινά διαβούλευση για τις κρατικές ενισχύσεις σε προβληματικές τράπεζες
Η ΕΕ ξεκίνησε επίσης στοχευμένη διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των αρχών των κρατών μελών.
Δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για τις προβληματικές τράπεζες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως άτομα ή ομάδες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ΕΕ ξεκίνησε επίσης στοχευμένη διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των αρχών των κρατών μελών, ενώ παράλληλα, δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής στοιχείων σχετικά με τους κύριους στόχους, το πεδίο εφαρμογής και το πλαίσιο της αξιολόγησης.
Έως τις 9 Ιουνίου 2022, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις απόψεις τους και να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ στη διαδικτυακή πύλη της Επιτροπής «Πείτε την άποψή σας» και στην ιστοσελίδα της ΓΔ Ανταγωνισμού για τις διαβουλεύσεις. Η Επιτροπή θα αξιοποιήσει αυτές τις παρατηρήσεις στην αξιολόγηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για τις προβληματικές τράπεζες και σκοπεύει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Η Κομισιόν θα αξιολογήσει κατά πόσον οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων για τις προβληματικές τράπεζες πέτυχαν τους στόχους τους και αν εξακολουθούν να είναι κατάλληλοι για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανατεθεί μελέτη σε εξωτερικό ανάδοχο, ο οποίος θα συλλέξει και θα αξιολογήσει διεξοδικά τα ειδικά ανά τομέα δεδομένα. Η αξιολόγηση θα βασιστεί επίσης στην πείρα που απέκτησε η Επιτροπή από την επιβολή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα αυτό.
Σημειώνεται ότι οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων για τις προβληματικές τράπεζες αρχικά σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 στις τράπεζες και για την αποφυγή αλυσιδωτών επιπτώσεων από χρεοκοπίες τραπεζών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και γενικά στην οικονομία της ΕΕ. Αποσκοπούν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ενιαία αγορά, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού, μέσω του περιορισμού των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Μετά την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, ιδίως την έγκριση νέας δέσμης κανόνων της ΕΕ για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων το 2014, καθώς και τη μεταβολή των συνθηκών της αγοράς τα τελευταία έτη, πλέον είναι αναγκαία η αξιολόγηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια
ΕΚΤ: Κάνει λόγο για έξτρα χώρο την ώρα που η Fed αυξάνει τα επιτόκια
Πρόταση Κομισιόν για αλλαγές στον κανονισμό των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων
Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός: Ξεκινά επενδυτική δραστηριότητα – Εστίαση στην αγορά 5G στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News