Άλμα στις μετοχές των εταιρειών παρασκευής εμβολίων από την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα
Αναλυτές σημειώνουν ότι το νέο ξέσπασμα της νόσου στην Κίνα έχει τροφοδοτήσει τον φόβο μεταξύ των επενδυτών ότι η πανδημία θα χρειαστεί περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο για να αντιμετωπιστεί.
Οι μετοχές των μεγάλων παρασκευαστών εμβολίων ανέβηκαν τη Δευτέρα, καθώς η Κίνα μάχεται με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από το 2020, τροφοδοτώντας τον φόβο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη ζήτηση για μελλοντικές παραγγελίες εμβολίων.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμά του το CNBC, oι αναλυτές του Jefferies’, σε ενημερωτικό σημείωμά τους τη Δευτέρα, ανέφεραν ότι το νέο ξέσπασμα της νόσου και τα lockdown στην Κίνα έχουν τροφοδοτήσει τον φόβο μεταξύ των επενδυτών ότι η πανδημία θα χρειαστεί περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο για να αντιμετωπιστεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της Moderna ενισχύθηκε περισσότερο από 7% το απόγευμα της Δευτέρας. Το πρωί, η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας είχε εκτιναχθεί σχεδόν 20%. Η BioNTech εκτινάχθηκε περισσότερο από 12%, η Pfizer σημείωσε άνοδο πάνω από 4% και η Johnson & Johnson περισσότερο από 1%. Η Novavax είχε γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, αφού σημείωσε άνοδο περισσότερο 1% νωρίτερα την ίδια ημέρα.
Οι μεγάλες πόλεις της Κίνας έχουν θέσει νέους περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα για την καταπολέμηση της επιδημίας, λόγω της παραλλαγής omicron. Το Shenzhen, ένας σημαντικός τεχνολογικός κόμβος στη νότια Κίνα, έχει πει στις εταιρείες να σταματήσουν κάθε μη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα ή να βάλουν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, ενώ το Changchun στα βορειοανατολικά έχει μπει σε lockdown. Ο προμηθευτής της Apple Foxconn έχει σταματήσει την παραγωγή στο Shenzhen, ενώ η Toyota και η Volkswagen έχουν αναστείλει την παραγωγή τους στο Changchun.
Στη Σαγκάη, τον οικονομικό κόμβο της Κίνας, τα σχολεία επέστρεψαν στα διαδικτυακά μαθήματα και οι αξιωματούχοι παρότρυναν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν την πόλη, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Η Κίνα ακολουθεί αυστηρή στρατηγική zero-Covid και χρησιμοποιεί σκληρά μέτρα για να εξαλείψει γρήγορα τα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε περισσότερα από 1.400 νέα κρούσματα από την Κυριακή σε σύνολο πάνω από 8.500 εγχώρια μεταδιδόμενα κρούσματα, χωρίς, όμως, να αναφέρει νέους θανάτους, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Αν και είναι χαμηλό σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Κίνα από τον Μάρτιο του 2020.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News