Πετρέλαιο: Διόρθωση με πτώση 6% – Φόβοι για μείωση της ζήτησης από Κίνα
Πτώση περίπου 6% καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου, αγγίζοντας χαμηλό δύο εβδομάδων, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου, σε μία εξέλιξη που ενίσχυε την παγκόσμια προσφορά. Την ίδια ώρα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλει η Κίνα για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού θέτουν υπό αμφισβήτηση τη ζήτηση.
Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρεί περίπου 6% στα 106,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται στα 102 δολάρια με πτώση 6,6%. Παρότι και οι δύο τιμές καταγράφουν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου, έχουν ενισχυθεί περίπου 36% από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν έγινε η εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, και οι δύο τιμές παρουσιάζουν εδώ και 30 ημέρες τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τον Ιούνιο του 2020.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι άρχισε «σκληρές διαπραγματεύσεις» με την Ρωσία για κατάπαυση του πυρός, άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και εγγυήσεις για την ασφάλεια, παρά τους βομβαδισμούς σε αστικές περιοχές του Κιέβου.
Την ίδια στιγμή, αναλυτές της εταιρείας συμβούλων EBW Analytics αναφέρουν ότι το νέο κύμα κορωνοϊού στην Κίνα οδηγεί σε περιοριστικά μέτρα, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να μειωσει την παγκόσμια ζήτηση, καθότι η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγό πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνθρακα.
Επίσης, δύο πηγές αποκάλυψαν στο Reuters ότι, παρά τις κυρώσεις, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας αυξήθηκε στα 11,12 εκατ.βαρέλια ημερησίως το Μάρτιο.
Κορυφαίος υπουργός δε της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Λονδίνο προσπαθεί να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπαϊρόλ κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Ταυτόχρονα, η Ινδία άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο από τα εθνικά στρατηγικά της αποθέματα. Ινδοί αξιωματούχοι ανέφεραν ωστόσο ότι το Νέο Δελχί εξετάζει την ρωσική προσφορά να αγοράσει αργό και άλλα εμπορεύματα σε χαμηλότερες τιμές μέσω ανταλλαγής ρουπίας – ρουβλίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Φυσικό αέριο: Κατρακυλούν οι τιμές κατά 16%
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News