Κομισιόν: Σχέδιο για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια – Μέτρα προστασίας για καταναλωτές
Μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας θα παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το πλήγμα που θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που βρέθηκε νωρίτερα στη βελγική πρωτεύουσα για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποζημίωση ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος σύγκλιση προς ένα συγκεκριμένο μοντέλο αποζημιώσεων (σύμφωνα με τη Le Monde, έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες για τη σύσταση ενός νέου ταμείου για το σκοπό αυτό). Το ζήτημα, είπε, θα συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
Η κ. φον ντερ Λάιεν μίλησε κι αυτή για την ανάγκη μίας «ασπίδας προστασίας» για καταναλωτές και επιχειρήσεις, αλλά δεν χρησιμοποίησε τον όρο «αποζημίωση». Πέραν αυτού, οι προτάσεις της Κομισιόν, είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, θα εστιάσουν σε τρεις πυλώνες:
- τη διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία
- την περαιτέρω προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και
- τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της La Stampa, πάντως, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι η Κομισιόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης «να προστεθούν μηχανισμοί αποζημίωσης από κοινού». Τον Ιούνιο, εν τω μεταξύ, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει συστάσεις για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για έργα ΑΠΕ, καθώς και μία ειδική στρατηγική για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας.
Σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, θα επιβληθούν υποχρεωτικά ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων στους χώρους αποθήκευσης των κρατών-μελών πριν τον επόμενο χειμώνα. Τα ελάχιστα αυτά επίπεδα τίθενται με σκοπό να διασφαλιστεί ότι ως τις 30 Σεπτεμβρίου το επίπεδο των αποθεμάτων στην Ε.Ε. θα βρίσκεται στο 80% της συνολικής χωρητικότητας.
Τα αποθέματα αερίου αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε., καθώς πλησιάζουμε το τέλος της περιόδου θέρμανσης, κυμαίνονται στο 27,6%. Το 45% των εισαγωγών αερίου της Ε.Ε. το 2021 προήλθε από τη Ρωσία.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για περαιτέρω χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, όπως είχε συμβεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, για να δοθεί η δυνατότητα στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα από την ενεργειακή κρίση. Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι πιθανή η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις προτάσεις τροποποίησης των εθνικών σχεδίων να υπόκεινται σε έγκριση της Κομισιόν. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη που δεν έχουν αιτηθεί τα δάνεια που δικαιούνται στο πλαίσιο του RRF θα παροτρυνθούν να το κάνουν, επενδύοντας τους πόρους που θα δανειστούν στην ενέργεια.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοσιεύθηκε η μαύρη λίστα της Ρωσίας: Ποιες χώρες περιλαμβάνει
Ντράγκι: Ζητά ταχύτερες κινήσεις από την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News