Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 20:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «πόλεμος» της Σίλικον Βάλεϊ στη Ρωσία

Εκατομμύρια Ρώσοι έμειναν χωρίς Facebook

Ο «πόλεμος» της Σίλικον Βάλεϊ στη Ρωσία

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της Σίλικον Βάλει έχουν καταστήσει δυσχερή την πρόσβαση των Ρώσων σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς τους υπηρεσίες, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ακολουθώντας τη γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης:

  • Η Apple ανακοίνωσε πρώτη την Τρίτη ότι αναστέλλει τις πωλήσεις iPhone, iPad, MacBook, Mac και άλλων προϊόντων στη Ρωσία.
  • Η Google ανακοίνωσε πως επιχειρεί να αποκόψει ορισμένες ρωσικές επιχειρήσεις από τα έσοδα που βγάζουν από βίντεο μεσω YouTube. Επίσης, δήλωσε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση του RT και άλλων ΜΜΕ στην Ουκρανία. Νωρίτερα δήλωσε επιπλέον ότι θα αναστείλει κάθε είδους διαφήμιση στη Ρωσία.
  • Η Airbnb ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις υπηρεσίες της σε Ρωσία και Λευκορωσία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Brian Chesky, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η πλατφόρμα θα προσφέρει δωρεάν προσωρινή κατοικία σε έως και 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία
  • H Microsoft θα «αναστείλλει όλες τις νέες πωλήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών της στη Ρωσία» και θα σταματήσει «πολλές πτυχές της δραστηριοποίησή της στη Ρωσία, ακολουθώντας τις αποφάσεις για τις κυβερνητικές κυρώσεις», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Brad Smith.
  • Η Meta, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών μαζί με μία σειρά εταιρειών της Δύσης, ανακοίνωσε ότι θέλει να μείνει ενεργή στη Ρωσία, προκειμένου να βοηθήσει με την καταπολέμηση της προπαγάνδας. Περιόρισε, όμως, την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορέιο ειδήσεων Rian Novosti, εκατομμύρια Ρώσοι έμειναν χωρίς Facebook. «Η κρατική ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εμποδίσει την πρόσβαση στο δίκτυο Facebook στη Ρωσία» αναφέρει το πρακτορείο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Apple: Αποσύρονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της από τη Ρωσία

Meta: Απαγόρευσε τις διαφημίσεις ρωσικών κρατικών μέσων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News