Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Νέο μήνυμα στην ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής 

Bundesbank: Νέο μήνυμα στην ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής 

Εκ νέου μήνυμα απέστειλε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά του διοικητή της, επιμένοντας ότι η εστιάσή της πρέπει να είναι αποκλειστικά στην εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής

Τα σχόλια αυτά του Γιοακίμ Νάγκελ, έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Bundesbank, με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας να ζητάει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς όπως σημειώνει ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα ακόμη κι από τις αναθεωρημένες ανοδικά εκτιμήσεις. 

Επίσης έρχονται μεν σήμερα, ωστόσο η έκθεση έχει συνταχθεί νωρίτερα, μην λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 5,8% από το προηγούμενο ρεκόρ του 5,1% τον Ιανουάριο. 

«Σε περίπτωση που η σταθερότητα των τιμών το απαιτήσει, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Νάγκελ. 

Ωστόσο, σε κανένα σημείο των σχολίων του δεν γίνεται αναφορά για απόσυρση των μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ, στην επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου, αν και ο κεντρικός τραπεζίτης ανήκει στην ομάδα των «γερακιών», που ερίζουν για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Όλα αυτά βέβαια πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

«Ο πόλεμος πιθανώς θα επηρεάσει τη γερμανική οικονομία πρωτίστως με τις τιμές της ενέργειας, το διεθνές εμπόριο και την αυξανόμενη αβεβαιότητα. Πόσο σοβαρός θα είναι ο αντίκτυπος δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς επί του παρόντος», καταλήγει ο Γιοακίμ Νάγκελ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές «κάνουν πίσω» για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ προ των ευθυνών της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News