Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 12:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ελαφρώς η μεταποιητική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ελαφρώς η μεταποιητική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 

Ελαφρά κάμψη σημείωσε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, παρέμεινε ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα καθώς τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξασθενούν, την ίδια ώρα εντούτοις που οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές. 

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η IHS Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 58,2 μονάδες τον Φεβρρουάριο, από τις 58,7 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων για τιμή στις 58,4 μονάδες. 

Παρά τη μικρή υποχώρηση η δραστηριότητα παρέμεινε αισθητά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μιας δραστηριότητας. 

Την ίδια ώρα ο δείκτης που μετράει την παραγωγή και τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ανέβηκε στις 55,5 μονάδες από τις 55,4 μονάδες τον Ιανουάριο. 

«Δεν πρέπει η μικρή υποχώρηση να δημιουργήσει άλλες εντυπώσεις από αυτόν που θα έπρεπε να θεωρείται ως ένας πολύ θετικός μήνας για τον μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Τζο Χέις, ανώτερος οικονομολόγος της IHS Markit.

«Οι υποκείμενες συνθήκες πωλήσεων σαφώς ενισχύονται καθώς η Ευρώπη ξεπερνά το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον και οι επιχειρήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανάκαμψη», προσθέτει.

Η ζήτηση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών και με τα εργοστάσια να έχουν μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών να διεκπεραιώσουν, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε επίσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News