Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ηλεκτροδότηση
Τα παραδείγματα πολλά. Τέλος Ιανουαρίου λόγω των κατακλυσμιαίων βροχών στον Ισημερινό υπέστη μεγάλες καταστροφές ο πετρελαιαγωγός ανατολικά της επαρχίας Νάπο, στις περιοχές του Αμαζονίου. Χιλιάδες λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στην περιοχή μολύνοντας έδαφος και νερό. «Το ατύχημα στον Ισημερινό αποτελεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή», λέει ο Χανς Γιόζεφ Φελ, ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Energy Watch Group, που ερευνά την παγκόσμια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις ή η ξηρασία έχουν πολύ ισχυρό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα συμβατικών πηγών ενέργειας». Ειδικά το αργό πετρέλαιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως δείχνουν τα πολλά ατυχήματα.
Αλλά όχι μόνον αυτό. Σε περιόδους καύσωνα οι πυρηνικοί σταθμοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε βλάβες, επειδή το νερό των ποταμών είναι πολύ θερμό, ώστε να μπορεί να αντληθεί νερό για την ψύξη. Αρκεί να θυμηθούμε τον καύσωνα του 2018, όταν η Γαλλία αναγκάστηκε να κλείσει 4 αντιδραστήρες. Το ίδιο έγινε και στη Γερμανία σε πυρηνικό σταθμό στην Κάτω Σαξονία. Αλλά και η ακραία ξηρασία επηρεάζει την υδραυλική ενέργεια. Το καλοκαίρι του 2021 τις ΗΠΑ και σε πολλές περιοχές της Λατινικής Αμερικής επικράτησε οριακή ξηρασία με αποτέλεσμα να αποξηραθούν ταμιευτήρες νερού. Αποτέλεσμα; Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη λίμνη Mead κοντά στο Λας Βέγκας να μειώσει την παραγωγή ρεύματος τον μήνα Ιούλιο κατά ένα τέταρτο.
Τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών πηγών
«Σε αντίθεση με την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο είναι πιο ανθεκτική σε ακραίες καιρικές συνθήκες και επομένως πιο ανθεκτική σε περιόδους κρίσης» λέει ο Τιμ Μπάχμαν, επικεφαλής του Ταμείου Καθαρής Τεχνολογίας του ομίλου DWS. Το ταμείο επενδύει σε βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και αποδοτικά ενεργειακά δίκτυα. Σύμφωνα με τον Μπάχμαν η αποκεντρωμένη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει αποδειχθεί ότι έχει πλεονεκτήματα απέναντι σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό και πολλές μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας με φορείς εκμετάλλευσης αιολικών και ηλιακών πάρκων. Ο Μπάχμαν σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα υλικοτεχνικά προβλήματα με την αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Ισχύει όμως; Τι γίνεται με τους κινδύνους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα για την αιολική ενέργεια ή τα φωτοβολταϊκά, για παράδειγμα όταν τυφώνες σαρώνουν τα αιολικά πάρκα; Ο Μάρτιν Ντερενκέμπερ, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης τοποθεσιών στο Ινστιτούτο Frauenhofer για συστήματα αιολικής ενέργειας, είναι της άποψης ότι «όταν μια μεγάλη καταιγίδα σαρώνει μια περιοχή, τότε τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν αυτήν τη συγκεκριμένη περιοχή και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο της ανεμογεννήτριας. Αλλά υπάρχουν κι άλλες περιοχές, όπου ο άνεμος είναι ακόμη δυνατός, αλλά όχι με την ίδια ορμή, έτσι ώστε οι ανεμογεννήτριες να διοχετεύουν ηλεκτρική ενέργεια και κατά συνέπεια να συμβάλλουν στη διανομή ενέργειας στην περιοχή». Με άλλα λόγια στην ηλιακή ενέργεια οι κίνδυνοι από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνονται διαχειρίσιμοι, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γνώση που διαθέτουμε μέχρι σήμερα.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News