Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 12:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατρέπονται οι προβλέψεις για την ΕΚΤ: Μειώνονται τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων

Ανατρέπονται οι προβλέψεις για την ΕΚΤ: Μειώνονται τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, έπειτα από την κλιμάκωση της επιθετικότητας της πρώτης απέναντι στην Ουκρανία, ανατρέπουν τα δεδομένα και για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι traders μειώνουν τα στοιχήματά τους για αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος. Συγκεκριμένα, η αγορά προεξοφλεί τώρα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, θα γίνει τον Δεκέμβριο και όχι τον Οκτώβριο.

Έως και πριν από μία εβδομάδα, η αγορά προεξοφλούσε δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιανουάριο έδωσε το σήμα για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, από την Goldman Sachs έως τη Deutsche Bank,  προέβλεψαν ότι θα γίνουν έως και δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, που θα φέρουν το κόστος χρήματος στο 0% έως τα τέλη του έτους.

Όμως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μια υπερβολικά γρήγορη κίνηση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού κινδυνεύει να αποδυναμώσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News