Ιταλία: Ανοίγει ξανά το συνταξιοδοτικό – Τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Ντράγκι
Νέα προσπάθεια ξεκινά η Ιταλία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος προκειμένου να καταστήσει πιο εύκολο για τους εργαζομένους να συνταξιοδοτούνται πρόωρα χωρίς ωστόσο αυτό να «φουσκώσει» το συνταξιοδοτικό λογαριασμό, που είναι ήδη ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη, την ώρα που το αυξανόμενος κόστος δανεισμού απειλεί με αύξηση το τεράστιο χρέος της χώρας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να καταστήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα πιο ευέλικτο, αποφεύγοντας την τύχη της μη δημοφιλούς μεταρρύθμισης του 2011, η οποία αύξησε σημαντικά την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά ακυρώθηκε το 2018 εν μέσω έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας.
Η προσωρινή μεταρρύθμιση εκπνέει στα τέλη του έτους και η εύρεση μόνιμης λύσης παίρνει πλέον τον χαρακτήρα του επείγοντος την ώρα που η περίοδος του χαμηλού κόστους δανεισμού για την Ιταλία φαίνεται να φθάνει στο τέλος της.
Στόχος του Ντράγκι είναι να επιτύχει συμφωνία με τις εθνικές ενώσεις εργαζομένων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έως τα τέλη Μαρτίου, με τη κρίσιμη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων να έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα. Θα χρειαστεί επίσης να εξασφαλίσει και τη στήριξη όλων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του.
Ο υπουργός Εργασίας Αντρέα Ορλάντο δήλωσε στο Reuters ότι η μεταρρύθμιση δεν σημαίνει ότι όλοι οι κανόνες θα είναι ενιαίοι για όλους. «Θα ληφθούν υπόψη το διαφορετικό προσδόκιμο ζωής, η κατάσταση κάποιων συγκεκριμένων κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, καθώς και το γεγονός ότι η εργασιακή ζωή δεν είναι πάντα συνεχόμενη», είπε χαρακτηριστικά.
Διαθέτοντας έναν από τους πλέον γηράσκοντες πληθυσμούς στον κόσμο, η Ιταλία ξοδεύει περισσότερα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα σε συντάξεις, με εξαίρεση την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, ο συνταξιοδοτικός λογαριασμός της Ρώμης έφθασε το επίπεδο ρεκόρ του 17% του ΑΕΠ το 2020.
Να σημειωθεί επίσης ότη η νέα μεταρρύθμιση θα αποτελέσει την έβδομη προσπάθεια που γίνεται για να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ιταλία τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η Ρώμη έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο από τον σταθερά γηράσκοντα πληθυσμό της.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Fitch: «Μπόνους» 4 βαθμίδων για την Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό
Ποιά χώρα έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό και ποιά το χειρότερο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News