Oxford Economics: Τι θα σημάνει μια εισβολή στην Ουκρανία για ΑΕΠ, πληθωρισμό, φυσικό αέριο, επιτόκια
Ακόμα και το σενάριο μιας «περιορισμένης» εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ικανό να φέρει ένα υπολογίσιμο –αλλά όχι καταστροφικό- πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία
Ακόμα και το σενάριο μιας «περιορισμένης» εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ικανό να φέρει ένα υπολογίσιμο –αλλά όχι καταστροφικό- πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού και της πίεσης στα εισοδήματα, προειδοποιεί η Oxford Economics.
Ειδικότερα, οι αναλυτές βλέπουν μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% έως το τέλος το 2022 και αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Βέβαια, το κεντρικό σενάριο της Oxford Economics θέλει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία να αποτρέπεται, όμως οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η μέχρι στιγμής αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών ενεργοποιεί αυτό που έως πρότινος περιέγραφαν σαν το δυσμενές σενάριο.
Στην περίπτωση ενός διπλωματικού ναυαγίου, ο οίκος θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό μιας «περιορισμένης επιδρομής», όπου η Ρωσία θα επιχειρήσει να υπονομεύσει την Ουκρανία με μη στρατιωτικά μέσα (π.χ. μέσω κυβερνοεπιθέσεων) και να επιδιώξει μια περιορισμένη εισβολή στα διαφιλονικούμενα εδάφη της Ουκρανίας, καθώς και αεροεπιδρομές που θα στοχεύουν στην καταστροφή στρατιωτικών υποδομών.
Οι επιπτώσεις για την οικονομία
Όπως εξηγεί η Oxford Economics, το βασικό κανάλι μετάδοσης των αυξημένων εντάσεων στην Ευρώπη, στην οικονομία και τις αγορές θα είναι μέσω των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.
Ήδη ενισχυμένες εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας για μια στρατιωτική σύγκρουση, οι τιμές του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν τα 50 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU τις επόμενες εβδομάδες, μόνο λόγω της αβεβαιότητας για τις προμήθειες, υπολογίζει ο οίκος.
Αυτό σημαίνει μέση τιμή 30 δολαρίων ανά εκατομμύριο BTU για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και μάλιστα με φόντο την εκτίμηση της Oxford Economics ότι η Ρωσία δεν θα κλείσει τις στρόφιγγες.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός και άρα τα χαμηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρους του οικονομικού πλήγματος που προβλέπει ο οίκος.
Τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι ήδη επιβαρυμένα και παρότι οι καταναλωτές θα βάλουν ακόμα περισσότερο χέρι στις αποταμιεύσεις, η Oxford Economics περιμένει περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι αυτό το σοκ θα αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς θα δώσει προτεραιότητα στη στήριξη της ζήτησης, έναντι της αντιμετώπισης των άμεσων πληθωριστικών ανησυχιών.
Η ασθενέστερη κατανάλωση, σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αβεβαιότητα, θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των επενδύσεων στην Ευρώπη. Βέβαια, το πλήγμα προβλέπεται μεγαλύτερο για τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης:
Moody’s: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ενεργειακή μετάβαση εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων: Το δύσκολο σταυρόλεξο για την Ευρώπη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News