Κίνα: «Σημάδια» αποπληθωρισμού τον Ιανουάριο
Πτωτικά κινήθηκαν τόσο ο πληθωρισμός όσο και οι τιμές παραγωγού στην Κίνα τον Ιανουάριο, με την κρίση στον κλάδο των ακινήτων να υφίσταται κι ενώ συνεχίζονται οι κυβερνητικές προσπάθειες να περιορισθεί το κόστος των πρώτων υλών και των υλικών.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS) σήμερα Τετάρτη, ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση στο 0,9% (ρυθμό 1% ανέμεναν οι αναλυτές), από 1,5% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ σε μηνιαία βάση ανέβηκε στο 0,3% από -1,5% τον Δεκέμβριο του 2021.
Από την άλλη οι τιμές παραγωγού, οι τιμές των πρώτων υλών δηλαδή, έτρεξαν με ρυθμό 9,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων έξι μηνών, έναντι 10,3% του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ενώ οι τιμές παραγωγού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένουν υψηλές χάρη στα κρίσιμα προβλήματα της προσφοράς και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο σχετικά ευνοϊκός πληθωρισμός της Κίνας έρχεται σε αντίθεση με τις πιέσεις που παρατηρούνται στις περισσότερες οικονομίες.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να δώσει χώρο στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) να χαλαρώσει την πολιτική της για να στηρίξει την επιβράδυνση της οικονομίας, ακόμη και όταν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.
«Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι απίθανο να αποτρέψουν τη (Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας) από περισσότερα μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής της», δήλωσε η οικονομολόγος στην Capital Economics, Sheana Yue.
«Ο χαμηλότερος πληθωρισμός αντανακλά την ασθενή εγχώρια ζήτηση», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, ανώτερος οικονομολόγος στη Pinpoint Asset Management. «Οι μακροοικονομικές πολιτικές έχουν γίνει πιο υποστηρικτικές, αλλά χρειάζεται χρόνος για να μεταδοθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News