Πετρέλαιο: Σε πτώση 2% οι τιμές – Ανησυχίες για αύξηση της προσφοράς
Με πτώση 2% κινήθηκαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούην ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πυρηνικά, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες εξαγορές από το Ιράν.
Μία συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές του Ιράν περισσότερο από 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως και να ενισχύσει την παγκόσμια προσφορά περίπου 1%.
Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 1,9% στα 90,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 89,61 δολάιρα με πτώση κοντά στο 2%. Μία μέρα νωρίτερα, το brent είχε αυξηθεί στα 94 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ το αργό είχε ξεπεράσει τα 93 δολάρια, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2014.
«Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών πετρελαίου μέσω της αποκλιμάκωσης της έντασης στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν», αναφέρει η Λουίζ Ντίκσον, αναλύτρια της Rystad Energy. Η ίδια αναφέρει μία συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε να απελευθερώσει πολύ σύντομα νέες ποσότητες πετρελαίου στην αγορά, πιθανόν τους επόμενους τέσσερις έως έξι μήνες, ίσως και νωρίτερα, εάν υποθέσουμε ότι το Ιράν διαθέτει μεγάλα αποθέματα. ,
«Οι εξαγωγές θα αρχίσουν πολύ γρήγορα εάν επιτευχθεί συμφωνία. Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο ερωτηματικό», υπογραμμίζει ο Τάμας Βάργκα της χρηματιστηριακής εταιρείας PVM.
Eν τω μεταξύ, ανησυχίες προκαλούν και οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί τα 12 εκατ.βαρέλια ημερησίως το 2022 και στα 12,6 εκατ.βαρέλια το 2023 από τα 11,2 εκατ.βαρέλια του 2021.
Πιέσεις στις τιμές άσκησαν σήμερα και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βοήθησαν στο να αποφευχθεί μία επιδείνωση της Ουκρανικής κρίσης.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚ: Αυξάνει την παραγωγή το Μάρτιο – Αυξάνονται οι δυσκολίες στην αγορά
Η χώρα με τα 450 σημεία εξόρυξης πετρελαίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News