Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 16:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κρυπτονομίσματα στις υπηρεσίες του πολέμου – Ουκρανοί συγκεντρώνουν Bitcoin για να αγοράσουν όπλα

Τα κρυπτονομίσματα στις υπηρεσίες του πολέμου – Ουκρανοί συγκεντρώνουν Bitcoin για να αγοράσουν όπλα

Ενόσω η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και η παγκόσμια κοινότητα «τρέμει» στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, το Κίεβο προσπαθεί να συλλέξει κρυπτονομίσματα για να ενισχύσει τον στρατό του. 

Πρόκειται για διαδικτυακές δωρεές, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, οι οποίες καταφθάνουν σε ουκρανικές οργανώσεις και εθελοντικές ομάδες, με στόχο τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας. 

Οι ακτιβιστές, συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για να παράσχουν νέο εξοπλισμό στον ουκρανικό στρατό, να αγοράσουν ιατρικές προμήθειες και drones, αλλά και να αναπτύξουν ειδικά προγράμματα αναγνώρισης, προκειμένου να ταυτοποιούν Ρώσους κατάσκοπους. 

«Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στη χρηματοδότηση του πολέμου, με την έγκριση και την ανοχή των κυβερνήσεων» τονίζει ο Tom Robinson, αναλυτής της Elliptic, οργάνωση που δημοσίευσε τα παραπάνω στοιχεία. 

Παρότι η Μόσχα μέχρι στιγμής ξορκίζει τα σενάρια περί εισβολής στην Ουκρανία, νατοϊκές και αμερικανικές δυνάμεις σπεύδουν να συνδράμουν στρατιωτικά και διπλωματικά το Κίεβο. 

«Τα κρυπτονομίσματα ταιριάζουν απόλυτα στη συγκέντρωση χρημάτων, καθώς δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα και δεν υπάγονται σε ελέγχους. Δεν υπάρχει μια κεντρική αρχή, η οποία μπορεί να μπλοκάρει τις συναλλαγές» εξηγεί ο Robinson. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει περισσότερα από 570.000 δολάρια υπό τη μορφή κρυπτονομισμάτων. 

Ωστόσο, το ίδιο φαίνεται ότι κάνει και η άλλη πλευρά, με τους ρωσόφιλους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας να καταφεύγουν επίσης στη λύση των crypto, προκειμένου να αυξήσουν τα χρήματα στα ταμεία τους. 

moneyreview.gr με πληροφορορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πόσα Bitcoin έχει η Tesla στα ταμεία της

Σημάδια «ζωής» από το Bitcoin – Ράλι για DogeCoin, Shiba Inu

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News