Ενοίκιο ή αγορά: Για ποιον λόγο μετανιώνουν οι millennials
Οι millennials, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν περίπου από το 1981 έως το 1996, θεωρούνται αυτή τη στιγμή η πιο παραγωγική γενιά τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Πρόκειται για τα άτομα, τα οποία αρχίζουν και «οικοδομούν» τη δική τους οικογένεια και καθορίζουν τη δική τους αυτόνομη πορεία.
Ανάμεσα στις πολλές επιλογές που καλούνται να κάνουν οι millennials, είναι αν θα αγοράσουν το δικό τους σπίτι ή θα προτιμήσουν το ενοίκιο. Και τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι κάπως αντιφατικά.
Σύμφωνα με έρευνα της Clever Real Estate στις ΗΠΑ, το 82% όσων millennials έχει ήδη ιδιόκτητη κατοικία έχει μετανιώσει ως έναν βαθμό γι’ αυτή την αγορά. Το ίδιο αποτέλεσμα προκύπτει κι από έρευνα της Bankrate, στην οποία το ποσοστό των μετανιωμένων κυμαίνεται σε σχεδόν 65%.
Οι αναλυτές εξηγούν ότι τα παραπάνω ευρήματα συνιστούν απόρροια των συνθηκών που επικρατούν στο real estate, η οποία είναι μια αγορά με περισσότερους επίδοξους αγοραστές και λιγότερα διαθέσιμα σπίτια.
Αυτήν τη στιγμή, ο αριθμός των προς πώληση κατοικιών απέχει παρασάγγας από το να καλύψει επαρκής τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα. Κάτι, το οποίο εντέλει επιδρά αρνητικά στην τσέπη και στην ψυχολογία των αγοραστών. Η πίεση των millennials να αγοράσουν ένα νέο σπίτι, φαίνεται ότι τους οδηγεί σε βιαστικές αποφάσεις, τις οποίες εντέλει μετανιώνουν.
Παράλληλα, συνειδητοποιούν ότι με τα ίδια χρήματα, θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα καλύτερο σπίτι, αν οι συνθήκες της αγοράς ήταν διαφορετικές.
Σύμφωνα με την έρευνα της Clever Real Estate, ένας στους τέσσερις millennials υποστηρίζει ότι το σπίτι του έχασε σταδιακά την αξία του και ότι έλαβε στεγαστικά δάνεια με υψηλό επιτόκιο. Έτσι, με δεδομένο ότι σπανίως μπορούν να πουλήσουν σε τιμή υψηλότερης της αγοράς, αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα ότι «χρυσοπλήρωσαν» το σπίτι, στο οποίο τώρα διαμένουν.
Με βάση τα ίδια ευρήματα, ένας στους έξι millennials παραδέχεται ότι έδωσε τουλάχιστον 100.000 δολάρια περισσότερα από την τιμή που έπρεπε, ενώ το 50% δηλώνει ότι έφθασε τα οικονομικά του όρια. Το 1/3, παράλληλα, τονίζει ότι δαπάνησε περισσότερα από 405.000 δολάρια, τα οποία αποτελούν τη μέση τιμή κατοικίας στις ΗΠΑ.
Όμως, δεν είναι μόνο το κόστος.
Το 40% μετανιώνει για την τοποθεσία του νέου σπιτιού του, θεωρώντας ότι βρήκε κατοικία σε «κακή γειτονιά». Επίσης, το 82% υπογραμμίζει ότι αναγκάστηκε να προβεί σε επιδιορθώσεις του νέου σπιτιού.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BusinessInsider
Διαβάστε επίσης:
Επενδυτική μανία με τα ακίνητα στο metaverse – Πόσο κοστίζει ένα δικό σου νησί σε έναν…άλλο κόσμο
Ακίνητα: Η κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ και η επανάσταση του αυτονόητου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News