Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 16:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ADP: Θερίζει η Όμικρον την αμερικανική αγορά εργασίας

ADP: Θερίζει η Όμικρον την αμερικανική αγορά εργασίας

Συνεχίζει να θερίζει η όμικρον την αμερικανική αγορά εργασίας, αφού σύμφωνα με στοιχεία της ADP τον Ιανουάριο χάθηκαν 301.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όχι μόνο πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από την επέλαση της πανδημίας, αλλά παράλληλα άφησε και τους ειδικούς «άφωνους». Σύμφωνα μάλιστα με σχετική εκτίμηση οικονομολόγων στην Wall Street Journal, προβλεπόταν θετικό ισοζύγιο με 200.000 νέες προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, πρόκεται για την πρώτη μείωση των τελευταίων 13 μηνών και την μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020, όταν σε ολόκληρη την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, χάθηκαν περίπου 20 εκατ. θέσεις λόγω του lockdown.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της ADP ορισμένες φορές δίνουν μία πρώτη γεύση από τα επίσημα στατιστικά του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιοποιείται λίγες ημέρες αργότερα. Ωστόσο, έχουν υπάρξει φορές όπου οι δύο εκθέσεις απέχουν σημαντικά και η ADP θεωρείται λιγότερο αξιόπιστη. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα επίσημα στοιχεία θα επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις της ADP, ιδίως λόγω των δυσκολιών που ανέκυψαν τον περασμένο μήνα από την μετάλλαξη Όμικρον.

Ζητηση

Σημειώνεται ότι συνολικά στην αμερικανική αγορά εργασίας υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προσωπικό με σχεδόν 11 εκατ. ανοιχτές θέσεις εργασίας. Το δύσκολο είναι να βρεθούν αρκετά άτομα που θα καλύψουνόλες τις κενές θέσεις. Ορισμένοι Αμερικανοί που έμειναν άνεργοι για οποιονδήποτε λόγο από την αρχή της πανδημίας, δεν έχουν εργαστεί έκτοτε ούτε και σκοπεύουν.

Εκτός αυτού, οι εξάρσεις του κορωνοϊού καθιστούν δύσκολο σε γυναίκες ή κηδεμόνες να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

Διαβάστε επίσης:

Σε αχαρτογράφητα νερά η αμερικανική αγορά εργασίας

Πώς το μεγάλο κύμα παραιτήσεων «μεταμόρφωσε» την αμερικανική αγορά εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News