Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 16:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ανέκοψε περαιτέρω ταχύτητα ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 

Γερμανία: Ανέκοψε περαιτέρω ταχύτητα ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 

Με περαιτέρω επιβράδυνση εισήλθε στο νέο έτος ο πληθωρισμός στη Γερμανία, κινούμενος ωστόσο ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (προσαρμοσμένος για να είναι συγκρίσιμος με τις τιμές καταναλωτή από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έτρεξε με ρυθμό 5,1% τον Ιανουάριο, από 5,7% τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία και το 6% που κατέγραψε τον Νοέμβριο. 

Ο εθνικός πληθωρισμός, αυτός που μετράει η Destatis δίχως να λαμβάνει υπόψη τις χώρες της Ε.Ε., σημείωσε άνοδο 4,9% σε ετήσια βάση, από 5,3% τον Δεκέμβριο.

Και οι δύο αναγνώσεις (είναι προκαταρκτικές), είναι υψηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο εναρμονισμένος πληθωρισμός να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 4,7% και ο εθνικός στο 4,3%. 

Τα επίπεδα αυτά απέχουν παρασάγγας από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%, ωστόσο επιβεβαίωνει τις προβλέψεις των αξιωματούχων της ότι με την έλευση του 2022 θα αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα. 

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αντανακλά τον τερματισμό των επιπτώσεων από την προσωρινή μείωση του φόρου επί των πωλήσεων, η οποία πρόσθεσε πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα στον ετήσιο ρυθμό κατά το β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της, ότι οι τιμές καταναλωτή στις αρχές του 2022 «είναι πιθανό να παραμείνουν εξαιρετικά υψηλά».

Γερμανία: Ανέκοψε περαιτέρω ταχύτητα ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο -1

moneyereview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών ο πληθωρισμός το 2021

Η «ατμομηχανή της Ευρώπης» πατάει φρένο φέτος και το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News