Ε.Ε.: Επιταχύνει τα σχέδια για την παραγωγή ημιαγωγών
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη σε ημιαγωγούς και τα προβλήματα που έφεραν στην παγκόσμια παραγωγή προϊόντων που είναι βασικά εξαρτήματα για την λειτουργιά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει σχέδια για να χορηγήσει μέσω κρατικής βοήθειας δισ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδων παρασκευής τους.
Πέρυσι, οι Βρυξέλλες έθεσαν έναν μεγαλόπνοο στόχο να κατασκευάζει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έως το 2030, θέλοντας να κατασθεί εκ των ηγέτιδων στη συγκεκριμένη αγορά. Στο πλαίσιο αυτό και με τη ζήτηση να αυξάνεται διαρκώς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή πρέπει να τετραπλασιασθεί.
Η Ε.Ε. στις 8 του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα καταθέσει την πρόταση της μέσω του νομοσχεδίου «Chips Act», του οποίου βασικός στόχος αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων για τα επονομαζόμενα έργα, «mega fabs».
Μιλώντας χθες Παρασκευή σε δημοσιογράφους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών, Τιερί Μπρετόν, τόνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι για να εξασφαλίσουν κάποια χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι πρώτοι στο είδος τους στην Ευρώπη, να διασφαλίσουν την προμήθεια των ημιαγωγών και να δεσμευθούν για μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής.
Δεν διευκρίνισε πόσα κεφάλαια θα διαθέσει η Ε.Ε. για να στηρίξει τα σχέδιά της, ωστόσο το συνολικό ύψος της επιχορήγησης θα είναι παρόμοιο με αυτό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ύψους 52 δισ. δολαρίων.
Όπως ξεκαθάρισε, η κρατική βοήθεια δεν θα είναι δωρεάν και δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, πέρα ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται «εργαλεία» που θα εξασφαλίζουν την προμήθεια των ημιαγωγών σε περιόδους κρίσης. Πηγές με γνώση επί του θέματος, δήλωσαν ότι σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, η Ε.Ε. θα μπορούσε να απαιτήσει από μια εταιρεία να δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων που σχετίζονται με την κρίση, ανεξάρτητα από το εάν αυτό θα προκαλούσε επιπλοκές σε άλλες παραγγελίες.
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να απαιτούν νομικά από τις εταιρείες να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και την ικανότητα παραγωγής τους στην περίπτωση που έχουν λάβει κεφάλαια από το δημόσιο.
Ο Μπρετόν υποστήριξε ότι οι επενδύσεις αυτές θα μειώσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και την Ασία για ημιαγωγούς.
«Εάν μπορούμε να επιτύχομε κάτι στην καινοτομία, την τιμή, την ταχύτητα, θα είμαστε σε καλύτερη θέση από πλευράς εξάρτηση στον σημερινό κόσμο», υπογράμμισε ο Μπρετόν. «Αυτή είναι η νέα γεωπολιτική στις αλυσίδες εφοδιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News