Ευρώπη: Πώς αντιμετώπισε κάθε χώρα την ενεργειακή κρίση
Με τις τιμές της ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου να καλπάζουν επί μήνες και την λειτουργία του NordStream 2, που επρόκειτο να ανακουφίσει την κατάσταση, να τίθεται εν αμφιβόλω λόγω της έντασης στο ρωσοουκρανικό σύνορο, οι κρατικοί μηχανισμοί στη Γηραιά Ήπειρο, έσπευσαν να στηρίξουν με διαφορετικά μέσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Γαλλία
Η «πράσινη» φορολόγηση στα καύσιμα έβγαλε χιλιάδες Γάλλους στους δρόμους και οδήγησε πολλές φορές σε βίαιες διαμαρτυρίες το 2018 και το 2019. Προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια σκηνικά, το Παρίσι έβαλε πλαφόν 4% στην αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης φέτος. Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF υποχρεώθηκε κατ’ εντολή της κυβέρνησης να παράγει φθηνότερο ρεύμα, ενώ το κράτος θα καταβάλει 8 δισ. ευρώ στην επιχείρηση ως αποζημίωση.
Ιταλία
Την ίδια στρατηγική που εφάρμοσε ως επικεφαλής της ΕΚΤ ακολουθεί ο πλέον πρόεδρος της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Το «ό,τι αν χρειαστεί» υιοθετήθηκε και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: τον Σεπτέμβριο η Ιταλία διοχέτευσε 3 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας που προκλήθηκε από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Επίσης, η κυβέρνηση κάλυψε τα έξοδα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και χαμηλόμισθα νοικοκυριά. Εκτός αυτού, ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο μειώθηκε στο 5% από τουλάχιστον 20%.
Γερμανία
Λιγότερο γενναιόδωρη ήταν γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με γειτονικές χώρες, προσφέροντας εφάπαξ επιδόματα σε φτωχότερα νοικουριά για την αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους. Εκτιμάται πως η κίνηση αυτή κόστισε στην γερμανική κυβέρνηση περί τα 130 εκατ. ευρώ.
Ισπανία
Το περασμένο καλοκαίρι, η κυβερνηση της Ισπανίας προχώρησε σε μείωση κατά το ήμισυ του φόρου στον ηλεκτρισμό που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 10%, μειώνοντας περαιτέρω και άλλους φόρους. Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που επωφελήθηκαν από την αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου κλήθηκαν να διοχετεύσουν την επιπλέον κερδοφορία στους πολίτες.
Πολωνία
Ο φόρος στα καύσιμα έχει μειωθεί ήδη, ενώ από την πρώτη Φεβρουαρίου πρόκετια να αρθεί ο ΦΠΑ σε προϊόντα τροφίμων. Παρότι μία μεγάλη μερίδα της βενζίνης στην Πολωνία εισάγεται από τη Γερμανία, οι Γερμανοί που ζουν κοντά στα σύνορα αναμένεται να επωφεληθούν από την διαφορά στο κόστος καυσίμων. Μπορούν να σώσουν τουλάχιστον 20% του κόστους γεμίζοντας τα αυτοκίνητά τους.
Τσεχία
Είναι ακόμη αβέβαιο κατά πόσον ο νέος πρωθυπουργός Petr Fiala θα συνεχίσει την στρατηγική του προκατόχου του. Ο φόρος στις πωλήσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου πρόκειται σε πρώτη φάση να μειωθεί και να αρθεί πλήρως το 2023. Στην χώρα επικρατεί ήδη μεγάλη αντίδραση για το ευρωπαϊκό Green Deal, στο οποίο πολλοί καταναλωτές επιρρίπτουν μερική ευθύνη για την αύξηση των τιμών.
Πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης:
Τιμές ρεύματος: Καλπάζουν ξανά, επιδοτήσεις και τον Φεβρουάριο
«Καίει» η ενέργεια εν μέσω έντονων καιρικών φαινομένων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News