«Καμπανάκι» για κρίση χρέους στις αναπτυσσόμενες – Επιβαρυντικός παράγοντας η Fed
Υψηλότερο από κάθε άλλη περίοδο είναι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των αναπτυσσόμενων οικονομιών την τελευταία εικοσαετία, ενώ αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω με την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από τη Fed.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηριζει ο βρετανικός οργανισμός Jubilee Debt, τα πλήγματα της πανδημίας στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν τεράστιο. Παρότι πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες έσπευσαν να ανακουφίσουν βραχυπρόθεσμα τα χρέη τους, ιδίως μέσω της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους (DSSI) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το πρόγραμμα πρόκειται σύντομα να λήξει και συνεπώς οι κυβερνήσεις οφείλουν να συνεχίσουν τις πληρωμές.
«Η κρίση χρέους συνεχίζει να περικλύει τις χώρες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, με καμία ελπίδα στον ορίζοντα, εκτός εάν υπάρξει άμεση δράση για την ανακούφιση του χρέους», τονίζει η Heidi Chow, εκτελεστική διευθύντρια της Jubilee.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προειδοποιήσει επίσης ότι η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, έχει αφήσει περίπου το 60% των φτωχών κρατών σε υψηλό κίνδυνο κρίσης χρέους.
Επίσης, την Παρασκευή, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στο επιτόκιο δανεισμού από την Ομοπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να επιβραδύνουν την ήδη ασθενή ανάκαμψη που σημειώνεται σε ορισμένες χώρες. Η Γκεορκίεβα αναφερόταν στις χώρες, οι οποίες έχουν υψηλό χρέος σε δολάρια.
Επομένως, τόνισε η ίδια, η Fed οφείλει να ξεκαθαρίζει τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που λαμβάνει προκειμένου να αποτρέπει τυχόν εκπλήξεις.
Απευθυνόμενη συγκεκριμένα στις χώρες με υψηλά επίπεδα χρέος σε δολάρια, η Γκεοργκίεβα τόνισε: «Δράστε τώρα. Εάν μπορείτε να παρατείνετε τις προθεσίες εξόφλησης, σας παρακαλώ κάντε το. Εάν βλέπετε αναντιστοιχία στα νομίσματα, τώρα είναι η ώρα να τα επιλύσετε».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Δίμηνη παράταση στις μεταβιβάσεις – Έως τις 26 Φεβρουαρίου η προθεσμία για τα κορωνοχρέη
Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει «Μεγάλη Παραίτηση» στην Ευρώπη – Ανεξάρτητη η πορεία της ΕΚΤ από την Fed
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News