Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 21:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Η αύξηση του κατώτατου έχει μόνο οφέλη

Γερμανία: Η αύξηση του κατώτατου έχει μόνο οφέλη

Η αύξηση του ωρομισθίου στα 12 ευρώ από τον Οκτώβριο αφορά 6 εκατομμύρια εργαζομένους στη Γερμανία και δεν πρόκειται να κοστίσει καμία θέση, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Hubertus Heil, απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 9,82 ευρώ ανά ώρα και θα αυξηθεί στα 10,45 ευρώ τον Ιούλιο και στα 12 τον Οκτώβριο, ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς.

«Ο κατώτατος μισθός ενισχύει την αγοραστική δύναμη και βοηθά την εθνική οικονομία να καταστεί πιο παραγωγική σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε ο Heil.

Μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μαζικές απώλειες στην αγορά εργασίας. Αυτά τα δυσοίωνα σενάρια υπήρχαν ήδη από τότε που ορίστηκε ο κατώτατος μισθός. Αντιθέτως, θα έχουμε πιο αξιοπρεπείς μισθούς στη Γερμανία και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη», τόνισε ο ίδιος.

Ο Heil τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου θα ευνοήσει περισσότερο τους εργαζομένους στην ανατολική Γερμανία, καθώς και τις γυναίκες που απασχολούνται στον κλάδο των υπηρεσιών, όπου οι αποδοχές τείνουν να είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο σήμερα και, όπως δήλωσε ο υπουργός, αναμένεται πως θα υπερψηφιστεί.

Η αύξηση του κατώτατου θα κοστίσει για τους εργοδότες 1,63 δισ. ευρώ στην περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Θέλει να «εισάγει» 400.000 εργαζόμενους ετησίως

Το χρονοδιάγραμμα του νέου κατώτατου μισθού και η νέα αύξηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News