Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H φορολόγηση του πλούτου μπορεί να βγάλει 2,3 δισ. άτομα από τη φτώχεια

H φορολόγηση του πλούτου μπορεί να βγάλει 2,3 δισ. άτομα από τη φτώχεια

Η πανδημία έδειξε σε όλο το μεγαλείο της ότι η ανισότητα μπορεί να σκοτώσει. Πράγματι, καθώς οι ανισότητες στο εισόδημα, τον πλούτο και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχουν αυξηθεί, οι πιο επισφαλείς οικονομικά άνθρωποι του πλανήτη έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από την αναλογία των θανάτων και τις οικονομικές ζημίες που έχει φέρει η πανδημία.

Όπως επισημαίνει νέα έκθεση της Oxfam, η ανισότητα οδηγεί στο θάνατο περισσότερων από 21.000 ανθρώπων ημερησίως. Και η πανδημία έχει επιδεινώσει την ανισότητα. Η Oxfam αναφέρει ότι το 99% των εργαζομένων ανά τον κόσμο κέρδισαν λιγότερα χρήματα από αυτά που θα κέρδιζαν αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.

Εν τω μεταξύ, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 1 τρισ. δολάρια πέρυσι. Στις ΗΠΑ, ο συνολικός πλούτος των 745 δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια από την έναρξη της πανδημίας.

Δυστυχώς, οι ακραίες ανισότητες προϋπήρχαν καθιστώντας τις κοινωνίες πιο ευάλωτες στις ασθένειες και υπονομεύοντας μία δυναμική «απάντηση» στον τομέα της δημόσιας υγείας. Τώρα όμως, αυτή η άνευ προηγουμένου παγκόσμια συγκέντρωση πλούτου έχει ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ της φορολόγησης του πλούτου των πλέον εύπορων ατόμων για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Fight Inequality Alliance, το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, την Oxfam και τους Patriotic Millionaires, ένας μικρός, ετήσιος φόρος στον πλούτο των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2,5 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο. 

Τα έσοδα αυτά θα ήταν αρκετά για να απομακρύνουν 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, να εμβολιάσουν ολόκληρο τον κόσμο και να προσφέρουν καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία σε όλους τους πολίτες των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος – σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άτομα. Μόνο στις ΗΠΑ, ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να συγκεντρώσει σχεδόν 930 δισ. δολάρια ετησίως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNNMoney.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News