Τι φοβούνται περισσότερο οι ελληνικές επιχειρήσεις
Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις εταιρείες παγκοσμίως, αφήνοντας σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα την πανδημία του κορωνοϊού ή τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως προκύπτει από το βαρόμετρο της Allianz για το 2022.
Πιο συγκεκριμένα, η απειλή επιθέσεων ransomware, οι παραβιάσεις δεδομένων και η μεγάλες διακοπές πληροφορικής φαίνεται ότι ανησυχούν τις εταιρείες ακόμη περισσότερο από την αναστολή της επιχειρησιακής δραστηριότητας, τα εμπόδια στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις φυσικές καταστροφές ή την πανδημία Covid-19.
Τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο, άλλωστε, κατατάσσονται στην κορυφή του Allianz Risk Barometer για δεύτερη φορά στην ιστορία της έρευνας (44%), ενώ η διακοπή της επιχειρησιακής δραστηριότητας υποχωρεί στη δεύτερη θέση (42%) και οι φυσικές καταστροφές στην τρίτη θέση (25%).
Η κλιματική αλλαγή ανέβηκε στην υψηλότερη κατάταξη της μέτρησης, δηλαδή στην έκτη θέση (17%,), ενώ το ξέσπασμα της πανδημίας υποχώρησε στην τέταρτη θέση (22%).
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.650 εμπειρογνώμονες από 89 χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένων CEOs, Risk managers, Brokers και ασφαλιστικών εμπειρογνωμόνων.
«Για τις περισσότερες εταιρείες, ο μεγαλύτερος φόβος είναι να μην μπορούν να παράγουν τα προϊόντα τους ή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το 2021 σημειώθηκαν πρωτοφανή επίπεδα αναταραχής, που προκλήθηκαν από διάφορα εναύσματα. Οι καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ο αντίκτυπος στην εφοδιαστική αλυσίδα από πολλά καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και τα προβλήματα στην παραγωγή και τις μεταφορές που σχετίζονται με την πανδημία προκάλεσαν όλεθρο. Αυτή η χρονιά υπόσχεται μόνο μια σταδιακή χαλάρωση της κατάστασης, αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω προβλήματα που σχετίζονται με τον Covid-19. Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι των πολλών αιτιών διακοπής των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες» συνόψισε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Joachim Mueller.
Όσον αφορά τους επιχειρησιακούς κινδύνους στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι φυσικές καταστροφές με 46%. Ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας με 42% και οι κυβερνο-κίνδυνοι με 38%.
Η διακοπή της επιχειρησιακής δραστηριότητας έπεται με 33%, ενώ οι εξελίξεις στις αγορές ανέβηκαν στην 5η θέση με 25%. Στην 6η θέση με 17% βρέθηκαν οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς, οι μακροοικονομικές εξελίξεις και η πυρκαγιά – έκρηξη (νέα είσοδος στην κατάταξη).
Οι δυο τελευταίοι κίνδυνοι περιείχαν την κλιματική αλλαγή με 13% και τους πολιτικούς κινδύνους – βία με 8%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να «γεννήσει» 68.000 περισσότερους επιχειρηματίες
200 εκατ. ευρώ ο χαμένος τζίρος για τα περίπτερα της Αττικής – Περαιτέρω απώλειες και το 2021
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News