ILO: Η πανδημία καθυστερεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς εργασίας
Περισσότερο χρόνο σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις θα χρειασθεί η παγκόσμια αγορά εργασίας για να ανακάμψει, αναφέρει με έκθεσή του που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα ο ο Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), τονίζοντας ότι τα επίπεδα ανεργίας θα παραμείνουν υψηλότερα σε σχέση με αυτά πριν την έναρξη της πανδημίας τουλάχιστον και το 2023.
Ως αιτία για τις εκτιμήσεις αυτές, ο ILO επισημαίνει την αβεβαιότητα από την πανδημία και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών εκτιμάει ότι οι θέσεις εργασίας θα υπολείπονται κατά σχεδόν 52 εκατ. σε σχέση με πριν την πανδημία, ένα επίπεδο το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις τον Ιούνιο του 2021.
Τα προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και το 2023, κάτι που θα στοιχίσει σε 27 εκατ. θέσεις εργασίας το 2023 σε σχέση με το 2019, με τον οργανισμό να προειδοποιεί για μια αργή και αβέβαιη ανάκαμψη στην έκθεση World Employment and Social Outlook για το 2022.
«Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς εργασίας έχουν επιδεινωθεί μετά τις τελευταίες προβλέψεις του ILO. Η επιστροφή στα επίπεδα πριν από την πανδημία είναι πιθανό να μην είναι εφικτή για μεγάλο μέρος του κόσμου τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η έκθεση.
Ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Γκάι Ράιντερ μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες για την αναθεώρηση, λέγοντας ότι «ο πρωταρχικός είναι η συνεχιζόμενη πανδημία και οι μεταλλάξεις της, ιδίως η Όμικρον».
Συνολικά, περί των 207 εκατ. ανθρώπων εκτιμάται ότι θα είναι άνεργοι το 2022. Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερος, δεδομένου ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν απασχολούνται και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην αγορά εργασίας.
Το προβλεπόμενο έλλειμμα στις ώρες εργασίας για φέτος υποδεικνύει βελτίωση σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια.
Ο οργανισμός εκτιμάει ότι το 2021 υπήρχαν περίπου 125 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και το 2020, 258 εκατομμύρια λιγότερες.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters