Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 18:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός απειλεί την καρέκλα του Ερντογάν ( ; )

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

Ο πληθωρισμός απειλεί την καρέκλα του Ερντογάν ( ; )

Το ερώτημα αν η συνεχής αύξηση των τιμών θα μπορούσε προκαλέσει την ανατροπή του προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία, θέτει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 

«Πολλοί Τούρκοι έχουν εγκλωβιστεί, εδώ και καιρό, στην παγίδα του χρέους. Κάποιοι δεν βάζουν θέρμανση στο σπίτι, για να εξοικονομήσουν χρήματα. Άλλοι δεν αγοράζουν φάρμακα, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι σπάνιο είδος, καθώς οι απρόβλεπτες διακυμάνσεις του νομίσματος δυσχεραίνουν τις εισαγωγές» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα. 

Και προστίθεται: «Ο Ερντογάν ελπίζει σε ένα οικονομικό θαύμα μέσω αύξησης των εξαγωγών, οι οποίες πράγματι καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ τον Νοέμβριο. Μόνο που αυτό δεν μεταφράζεται σε συγκεκριμένο όφελος για τους πολίτες. Ακόμη και η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 50% μπορεί να τους γεμίζει το πορτοφόλι, αλλά πυροδοτεί τον πληθωρισμό». 

Όπως επισημαίνεται, η έκρηξη τιμών έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημοτικότητα του Ερντογάν. «Ακόμη και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, δεν του δίνουν ποσοστά άνω του 30%. Ποτέ δεν είχε χαμηλότερα ποσοστά στα είκοσι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Ακόμη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του, άνθρωποι φτωχοί και ευσεβείς, του γυρνούν την πλάτη. Υποφέρουν από την οικονομική πολιτική περισσότερο από κάθε άλλον».  

«Σε αυτή την κρίση κρίνεται η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν και του άμεσου περιβάλλοντός του. Μέχρι στιγμής πάντως, όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος δεν καταθέτει τα όπλα» συνεχίζει η Die Zeit. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα ageszeitung (TAZ), η οποία κάνει λόγο για «αποτυχία της νέας πολιτικής επιτοκίων του Ερντογάν». Η εφημερίδα του Βερολίνου παραπέμπει στην πρόσφατη απόφαση του Τούρκου προέδρου να καθιερώσει τραπεζικούς λογαριασμούς «θωρακισμένους» απέναντι σε συναλλαγματικές διακυμάνσεις, με εγγύηση αποζημίωσης για τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας.  

Όλα αυτά με στόχο να μετατρέψουν οι καταθέτες σε λίρες τις αποταμιεύσεις σε συνάλλαγμα και χρυσό. Στην αρχή το μέτρο φάνηκε να αποδίδει, αλλά, όπως γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «τα οφέλη από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στις 20 Δεκεμβρίου έχουν σχεδόν εξανεμιστεί. Ένα ευρώ στοιχίζει πάλι 16 αντί για 12 λίρες. Αντιστοίχως το δολάριο τιμάται και πάλι 14 αντί για 11 λίρες. Και ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία.  

Στις αρχές Ιανουαρίου η στατιστική υπηρεσία παραδέχθηκε ότι το 2021 η άνοδος των τιμών έφτασε το 36% και όχι το 20%, όπως η ίδια υποστήριζε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ανεξάρτητη ομάδα οικονομικών ερευνών ENAK δημοσίευσε τα δικά της συμπεράσματα στις αρχές της εβδομάδας, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός το 2021 ανήλθε στο 82%». 

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 50% θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία 

Τουρκία: Με τα κοσμήματα των πολιτών προσπαθεί να σώσει την οικονομία ο Ερντογάν

Τουρκία: Φουσκωμένος ο λογαριασμός για τη στήριξη της λίρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News