BofA: Πόσο θα κρατήσει το σοκ της Όμικρον – Η επόμενη ημέρα
Καμία χώρα δεν πρόκειται να γλιτώσει από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, προειδοποιούν οι αναλυτές της Bank of America. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι όλα τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του πλανήτη θα δουν τα κρούσματα να σημειώνουν απότομη αύξηση και στη συνέχεια μία εξίσου απότομη πτώση, με τη διαδικασία αυτή να διαρκεί περίπου 60 ημέρες σε κάθε μέρος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε η Bank of America, ο οξεία φάση του κύματος της Όμικρον έχει περίπου τη μισή διάρκεια σε σχέση με το κύμα της Δέλτα. Κάποιες ενδείξεις έρχονται από τη Ν. Αφρική, όπου και πρωτοεμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον. Εκεί, στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, χρειάστηκαν 106 ημέρες για να αυξηθούν τα κρούσματα από τα 2.000 στα 20.000 και μετά να πέσουν ξανά στα 2.000. Στο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, η ίδια διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 60 ημέρες.
Η BofA εκτιμά ότι και η Βρετανία –που θεωρείται πιο ενδεικτική όσων θα συμβούν και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες- πλησιάζει στην κορύφωση του κύματος. Ήδη, από τα μέσα του Δεκεμβρίου, η μετάλλαξη Όμικρον ευθυνόταν για 9 στα 10 κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα στη χώρα είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα σε σχέση με την κορύφωση του κύματος της Δέλτα. Στο Λονδίνο, που ήταν και το επίκεντρο του κύματος, τα κρούσματα κορύφωσαν στις 20 Δεκεμβρίου. Τώρα αναμένεται μία ακόμα αύξησή τους, καθώς θα φαίνονται τα αποτελέσματα των γιορτών, όμως ο Ιανουάριος συνολικά θα παρουσιάσει σταδιακή μείωση. Το βασικό σενάριο της BofA θέλει το ίδιο μοτίβο να επαναλαμβάνεται, με καθυστέρηση, στον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτές οι διαπιστώσεις οδηγούν τους αναλυτές της BofA στο συμπέρασμα ότι το σοκ της Όμικρον θα κρατήσει δύο μήνες σε κάθε περιοχή. «Οι χώρες που δεν έχουν δει ακόμα σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχουν γλιτώσει», τονίζουν οι αναλυτές. «Με δεδομένο το πόσο μεταδοτική είναι η Όμικρον, περιμένουμε ένα κυλιόμενο παγκόσμιο σοκ», προσθέτουν.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία
Με δεδομένο ότι η Όμικρον προκαλεί κυρίως ήπια νόσο, η BofA εκτιμά ότι αυτό το κύμα –όπως και τα επόμενα- θα πλήξει κυρίως την προσφορά και όχι τη ζήτηση (η ζήτηση είχε καταρρεύσει στα πρώτα κύματα του κορωνοϊού, λόγω των lockdowns). Με την Όμικρον, τα περισσότερα μέρη του κόσμου θα βιώσουν ένα σύντομο, αλλά απότομο σοκ στην προσφορά εργατικού δυναμικού, όπως αυτό που βιώνουν σήμερα οι ΗΠΑ (υπολογίζονται ότι πάνω από 5 εκατ. Αμερικανοί εργαζόμενοι λείπουν από τις δουλειές τους είτε γιατί νοσούν ή γιατί βρίσκονται σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε μία αναταραχή που θα πλήξει κυλιόμενα διάφορους κλάδους, καθώς η Όμικρον μεταφέρεται από τη μία περιοχή στην άλλη. Μάλιστα, η νέα μετάλλαξη δεν έχει φτάσει ακόμα στις χώρες της Ασίας που κινούν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα –Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα- κάτι που σημαίνει ότι περαιτέρω διαταραχές θα φανούν σε αυτό το μέτωπο την άνοιξη, την ώρα που η κατάσταση σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα βελτιώνεται σημαντικά.
Το αισιόδοξο σενάριο
Βραχυπρόθεσμα, η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί έναν κίνδυνο για τις οικονομικές προβλέψεις της BofA. «Ακόμα και εάν δεν υπάρξουν lockdowns, θα περιμέναμε σύντομες αλλά απότομες διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα στα περισσότερα μέρη του κόσμου», τονίζουν οι αναλυτές.
Όμως μακροπρόθεσμα, ο οίκος βλέπει λόγους αισιοδοξίας. Η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, αλλά όπως όλα δείχνουν, λιγότερο σοβαρή από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Στη Ν. Αφρική, για παράδειγμα, ο δείκτης κρουσμάτων/θανάτων έπεσε από το 2-6% στο 0,5%.
Όταν το κύμα της Ομικρον υποχωρήσει, υπάρχει πιθανότητα ο κορωνοϊός να έχει γίνει ενδημικός. Δηλαδή ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στον πληθυσμό, όμως θα υπάρχουν υψηλά επίπεδα ανοσίας, άρα στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, τα κρούσματα θα είναι ήπια. Αυτό σημαίνει ότι πολλές πλευρές της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, σύμφωνα με την BofA.
Αν και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων είναι υπαρκτός, η ελπίδα είναι ότι αυτά δεν θα μπορέσουν να παραγκωνίσουν την Όμικρον, γιατί αυτή η μετάλλαξη είναι ήδη τόσο μεταδοτική, εξηγούν οι αναλυτές.
«Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, βλέπουμε ουσιαστικά περιθώρια θετικών εκπλήξεων στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις μας», επισημαίνουν. «Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πάντα πριν το ξημέρωμα», καταλήγουν.
Διαβάστε επίσης:
Capital Economics: Η Όμικρον έχει ήδη τελειώσει για τις αγορές
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News